България вече е част от Европейския алианс за батерии.Това каза

...
България вече е част от Европейския алианс за батерии.Това каза
Коментари Харесай

Богдан Богданов: България вече е част от Европейския алианс за батерии

България към този момент е част от Европейския алианс за акумулатори.Това сподели шефът на Агенцията за вложения Богдан Богданов в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Той изясни, че Алиансът е основан напълно в подтекста на задачите на Европа на декарбонизация, електрификация на превоза и сигурност на енергийните системи. „ Европа цели да локализира цялата верига на доставки за батериите и тук е доста значимо България да бъде част от този развой ", акцентира Богданов.

В момента Алиансът има над 800 индустриални и институционални колегата. „ Най-големите планове в Европа като директни задгранични вложения в последната година са били точно в този бранш. Това са технологиите на бъдещето, това е, на което Европа залага най-вече ", уточни шефът на Агенцията за вложения.

В идващите една до две години пазарът на акумулатори в Европа се чака да стигне 250 милиарда. Инвестициите, които Европа би трябвало да направи в системи за предпазване на сила до 2050 година би трябвало да бъдат към 300 милиарда - това са оценки на Европейска комисия. Така че ние би трябвало да бъдем част от този развой ", съобщи Богдан Богданов.

Преките задгранични вложения за 2022 година са нарастнали със 70% по отношение на миналата година и са достигнали близо 2,4 милиарда евро, регистрира той. Българската промишленост е втората най-бързорастящата в Европа съгласно „ Евростат ". „ Увеличихме нашия търговски продан, износа от България с над 30% и доближаваме пик на експорт към наши основни сътрудници ", изясни Богданов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР