България увеличава извънредно приема във военни и медицински специалности. Решението взе

...
България увеличава извънредно приема във военни и медицински специалности.
Решението взе
Коментари Харесай

България увеличава извънредно приема във военни и медицински специалности - Общество

България усилва изключително приема във военни и медицински специалности.

Решението взе през днешния ден Министерският съвет на постоянното си съвещание.

То направи смяна в одобрения преди месеци държавен план-прием във висшите ни учебни заведения за образователната 2022-2023 година

Одобреният през днешния ден план за изменение е импортиран от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов, само че самодейността идва от министрите на защитата и ректора на Медицинския университет в София.

Според него местата за курсанти в бакалавърската компетентност " Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище " във Висшето военно-въздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия се усилват с 18 до общо 62; с едно в магистърската компетентност " Стратегическо управление на защитата и въоръжените сили " във Военната академия " Г. С. Раковски " до общо 7; с 50 - за медицински сестри и с 30 - за лекарски асистенти в Медицинския университет в София, където  страната ще финансира приема на общо 337 студенти в двете бакалавърски специалности.

Мотивът за първата смяна е " сложното задържане на фрагменти за въоръжените сили ", а за втората - " сериозният дефицит на медицински сестри " и " засилващият се интерес към специалността на лекарския помощник ".

В претекстовете към плана си министър Пенов написа, че предлага България да усили приема си на студенти във военни специалности поради " настъпили съществени промени на средата за сигурност в районен и международен мащаб, оказващи значително въздействие за националната и групова сигурност ", визирайки войната в Украйна.

" Исканата смяна е подбудена както от спецификата в приема и образованието на офицери по специалността и съществуването на нови структури във въоръжените сили, по този начин и от настъпили съществени промени на средата за сигурност в районен и международен мащаб, оказващи значително въздействие за националната и групова сигурност. Налице са също по този начин намаляващи благоприятни условия за задържане на фрагменти, притежаващи изискващата се профилирана професионална подготовка ", написа той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР