България, Турция и Румъния подписват в Истанбул споразумението за създаване

...
България, Турция и Румъния подписват в Истанбул споразумението за създаване
Коментари Харесай

България, Турция и Румъния подписват споразумението за противоминна група в Черно море

България, Турция и Румъния подписват в Истанбул съглашението за основаване на противоминна група в Черно море. Мисията би трябвало да подсигурява сигурното мореплаване.

" Корабоплаването в Черно море стана проблематично, откакто стартира войната на Русия с Украйна. Мините се откъсват от котвите си и поради теченията доближават проливите ", изясни турският министър на защитата Яшар Гюлер.

Миночистачите ще патрулират непрекъснато в региона, където свършва морската граница на Румъния. Преди Нова година българското държавно управление утвърди меморандума. С уточнението че активността няма да е ориентирана против никоя друга страна. Българският министър на защитата Тодор Тагарев уточни, че военните дейности водят до опасности за нашата територия и транспорта на украинско зърно.

Операцията стартира на фона на предизвестията на НАТО, че Русия се държи " рисково " в Черно море. 

В Румъния към този момент е първият от двата английски миночистача, добити по съглашение на двете страни. 

В началото на годината Турция отхвърли през Босфора и Дарданелите да преминат два британски миночистача за помощ на Украйна. Турция се базира на Конвенцията от Монтрьо, която вкарва ограничавания за наличието на морски съдове на страни, без изход на Черно море.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР