България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип

...
България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип
Коментари Харесай

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ Белене тръгва до края на годината

България би трябвало да потърси опция за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „ Белене “, с цел да започва този развой ще бъде нужен мандат от Народното събрание. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума „ Атомекспо 2018 “ в Сочи, съобщи БГНЕС.

Енергийният министър уточни, че до броени дни в Народното събрание ще бъде импортиран отчетът с оферти по какъв начин да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „ Белене “. „ Всичко това, което притежаваме като активи е извънредно съществено – това са близо 3 милиарда лева пари на българските данъкоплатци. Имаме съоръжение, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран план от Европейска комисия още през 2007 година Всичко това прави този план допустимо най-бързо да се осъществя спрямо другите планове в района. Аз мисля, че ние би трябвало да опитаме да потърсим вид за опция за реализация на пазарен принцип и без държавана гаранция. За да започва този развой, ще ни бъде нужен мандат от Народното събрание “, акцентира министър Петкова.

Според нея единственият вид НЕК, БЕХ и българската страна да си възстановят всички средства, които са вложени досега, е реализацията на този план. „ Ако се върви към някой от другите разновидности за осъществяване на оборудването – да не е площадката на АЕЦ „ Белене “, това значи, че би трябвало да се отпишат автоматизирано от активите на НЕК близо 1,3 млрд.лв., а това не е най-хубавото икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока – оптимално потребление на всичко, което притежаваме, за отбрана на националния интерес и на енергийната ни сигурност “, сподели министър Петкова.

Тя уточни, че ще уведоми съветските ни сътрудници и евентуалните вложители, откакто бъде взето решението на Народно събрание. „ След това ще бъдат извършени срещи с производителите на оборудването, с евентуални вложители. В рамките на една открита, конкурентна процедура ще изберем един стратегически вложител, или стратегически вложители “, сподели тя.

Петкова сподели, че до края на годината би трябвало да е стартирала процедурата, обвързвана с избор на стратегически вложител, при положение, че Народно събрание ни даде мандат. „ Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия. Надяваме се да бъде доказан инвеститорският интерес, който се декларира все още и да се повяват нови вложители и до края на годината да имаме по-конкретна информация “, добави енергийният ни министър.

На въпрос дали има възможност АЕЦ „ Белене “ да бъде построена по модела на унгарската „ Пакш “, Петкова сподели, че и подобен вид се създава от Министерството на енергетиката. „ Там има избрани параметри, които на този стадий се разминават с нашата визия да няма държавна гаранция, да няма контракти за дълготрайно изкупуване. Аз мисля, че по-добрият вид е да се опитаме да осъществяваме плана в тези рамки, които държавното управление е задало още преди 2 година, когато излезе решението на арбитража и когато за всички нас беше значимо, че би трябвало да се търси решение за оползотворяване на оборудването “, посочи министър Петкова.

Министър Петкова съобщи, че няма по какъв начин една АЕЦ да бъде построена без да е налице държавно присъединяване. „ НЕК има всички активи, всички разрешителни. Това, което считаме, че е добре да се направи в тази ситуация, е страната да взе участие посредством активите, които има. Те ще бъдат отделени в една обособена плана компания. Тя ще организира процедурата за избор на вложител “, сподели още тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР