България трябва да намери своя модел на спешна въздушна помощ,

...
България трябва да намери своя модел на спешна въздушна помощ,
Коментари Харесай

Създателят на спешната въздушна помощ в Румъния: България не трябва да ни копира, а да намери своя модел - Здраве

България би трябвало да откри своя модел на незабавна въздушна помощ, а не да копира напълно нашият опит. Това твърди в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Раед Арафат, основател на HEMS в Румъния.

Между двете страни следва да бъде формиран проект на съдействие. Той ще е по линия на пожарникарите, парамедиците и избавителната авиация, изясни ръководителят на румънския Департамент за изключителни обстановки.

Ние заимствахме работещи модели от Франция, Съединени американски щати, Германия и ги адаптирахме за нашите условия. По линия на доболничната помощ да вземем за пример се доближаваме доста до опита на европейските страни. По линия на незабавната помощ - до модела на Съединени американски щати и Англия, споделя той.

Историята на незабавната въздушна помощ в Румъния

Роден в Дамаск (Сирия), през 1989 той приключва медицина в Румънския университет по медицина и фармация Клуж-Напока. Само две години по-късно, през 1991, поставя основите на системата на Спешната помощ в Търгу Муреш. Първоначално звеното е известно като Мобилна работа за незабавна помощ и реанимация (SMUR), действа на доброволни начала и разполага с един-единствен автомобил. Карат го студенти от Факултета по медицина, доктори и доброволци от Червения кръст в града. Системата се основава на правилото на напредването на медицински екип до потърпевшия, т.е. той оказва помощ на място, а не транспортира пациента до болница.

Година по-късно SMUR получава първата си кола за спешна помощ – подаяние от Германия, и последователно открива контакти с сътрудници от Англия, Норвегия, Германия, Холандия и Съединени американски щати, които оказват помощ с инструктажи, образования и съоръжение. Други румънски окръзи стартират да ползват модела на доктор Раед Арафат. Едва тогава Министерство на здравеопазването на Румъния афишира SMUR за народен пилотен център.

През 1993 година SMUR е преименуван на SMURD. Добавеното " D " идва от румънската дума " descarcerare ", т.е. изваждането на жертви от потрошени до неразбираемост в произшествия коли. Служителите на SMURD са от три категории – медицински (от лечебни заведения за интензивно лечение), пожарна и водачи от специфични отдели към Министерството на вътрешните работи. Екипите получават сигнали през единния номер за незабавни случаи 112. Румънската система на незабавна помощ обслужва цялото население, в това число и жители без здравна осигуровка. Медицинският екип се придвижва до пациента и му оказват помощ на място. В Букурещ те се отзовават до осмата минута от повикването.

Как се основава система за незабавна въздушна помощ

Започнах да развъртвам системата от горната страна надолу на национално равнище. Бяха основани фондове за това. Важни фондове за придобиване на коли за спешна помощ, на съоръжение, на хеликоптери, на всичко. Започнахме да използваме европейски фондове , използвахме доста от тях. В същото време работехме по законодателството. През 2006 направихме законодателство, което да бъде изчерпателно, което да откри по какъв начин работи системата на незабавната помощ в Румъния , кои са методите му на работа, методите му на финансиране. Всичко това беше открито със закон, който беше признат от политиците и гласуван в Народното събрание. И по-късно започнахме да прилагаме системата. Моето мнение е, че в никакъв случай няма съвършени системи, само че има функциониращи системи, споделя идеологът на незабавната въздушна помощ в Румъния.

Румънският модел

Водещото в нашата идея за въздушно избавяне е, че би трябвало да е налично за всички. Това би трябвало да бъде социална услуга, която извършва задача на страната. Не изпълняваме търговски услуги, не съществуваме въз основата на доверие сред търговски сдружения. Хеликоптерите се изпращат от диспечера по поръчка, без в допълнение утвърждение. Всичко е доста опростено. Когато получим позвъняване на телефон 112, преценяме дали има потребност от хеликоптер или от екип с кола за спешна помощ. Диспечерът изпраща хеликоптера от съответната база. В момента имаме 10 функциониращи въздушни бази в Румъния. Предстои тази година да открием единадесетата, споделя опита си доктор Арафат пред Българска телеграфна агенция.

Как работи

Само за 2021 година незабавната работа на Румъния е реагирала 586 856 пъти. Огнеборците са потушили 30 597 пожара. Линейките са се отзовали на 3 532 989 сигнала . Въздушните коли за спешна помощ са събрали 5035 летателни часа. Звената за незабавен банкет са поели 3 480 092 случая.

Дейностите на службата се финансират от държавния бюджет посредством Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването, както и от частни дарения и спонсори. С дарения е платен и един от самолетите.

През тази година Румъния ще оперира с 8 въздушни коли за спешна помощ при незабавни обстановки - с два самолета и шест хеликоптера Блек Хоук. “Концепцията ни е да покрием цялата страна и за най-много 20 минути хеликоптерът да идва на място ”, разяснява доктор Арафат.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР