България сваля в петък знамената наполовина в знак на съчувствие

...
България сваля в петък знамената наполовина в знак на съчувствие
Коментари Харесай

България сваля наполовина знамената в петък - в знак на съпричастност с Турция и Сирия

България смъква в петък знамената на половина в символ на състрадание с нещастието и жертвите на земетресението в Турция и Турция.

Такъв апел насочи министър-председателят Гълъб Донев с писмо до редица институции и медии у нас.

Донев моли да бъде даден знак на съпричастност с народите на Турция и Сирия, като българският народен байрак върху административните здания бъде свален на половина в петък, 10 февруари 2023 година, както когато разгласяваме народен печал. 

Призивът на премиера е насочен във връзка със мощните трусове, засегнали тежко редица райони в югоизточните елементи на Република Турция и Северозападна Сирия, и починалите досега над 19 000 души, както и оповестения седемдневен народен печал в Република Турция, прецизират от държавния пресцентър.

Писмото на министър-председателя е изпратено до Народното събрание, до президента Румен Радев, до всички министерства, омбудсмана, Сметната палата, Българска народна банка, регионалните шефове, кметовете на общини и на региони.

Апелът е насочен и към Българска национална телевизия и БНР, държавните организации и държавните комисии, изпълнителните организации, както и административните структури, основани със закон.

Междувременно вълната от българска съпричастност не стопира и хората пращат дарения за потърпевшите от бедствието- Българският Червен кръст към този момент преведе 800 хиляди лв., събрани в помощ на потърпевшите от земетресенията в Турция и Сирия, оповестиха от пресцентъра на организацията. Заявените суми са 480 хиляди лв. за Турция и 320 хиляди лв. за Сирия. Средствата са изпратени посредством Международната федерация на Червения кръст (МФЧК) и Червения полумесец (ЧП).

Парите са набрани по оповестената Национална дарителска акция на БЧК. След приемане на кодове за удостоверение на преводите, средствата ще станат директна помощ за потърпевшите в двете страни.

След зов на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец БЧК отпусна 200 млн. швейцарски франка - MDRSY099 - 07/02/2023 за 80 млн. в поддръжка на потърпевшите посредством Сирийския арабски Червен полумесец и MDRTR004 - 07/02/2023 за 120 млн. за Турския Червен полумесец, оповестяват от организацията.

Всеки, който желае да поддържа акцията на БЧК в помощ на потърпевшите от земетресението в Турция и Сирия, може да го направи посредством особено разкритата банкова сметка или посредством SMS на стойност един лева на къс номер 1466 за всички мобилни оператори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР