България спечели първо злато на продължаващото в Тирана Eвропейско първенство

...
България спечели първо злато на продължаващото в Тирана Eвропейско първенство
Коментари Харесай

Злато за България на Eвропейското по вдигане на тежести в Тирана

България завоюва първо злато на продължаващото в Тирана Eвропейско състезание по повдигане на тежести за мъже и дами. В кат. 55 кг Ангел Русев отбрани купата си от предходната година с дуел 257 кг и пет сполучливи опита. Русев стартира мощно без неточност в изхвърлянето – 108, 111 и 113 кг, което му отреди бронз в придвижването. А в изтласкването след 138 кг при първото си излизане, със 144 кг безапелационно още във втория си опит си обезпечи златото в дуела.

Среброто бе за испанеца Хосе Брачи с 256 кг, а бронзът за Дмитро Вороновски от Украйна с 242 кг.

Точно преди година Русев стана европейски първенец при най-леките в кат. 55 кг с дуел 258 кг с европейски връх за юноши в изтласкването със 147 кг и резултат в изхвърлянето 111 кг.

20-годишният българин е представител на мощната русенска школа, с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. Освен еврозлатото при мъжете от предходната пролет, през 2019 г той стана европейски вицешампион за мъже в Батуми и златен медалист до 20 година с 3 международни върха за юноши от Букурещ. През 2021 година завоюва сребро на предолимпийския шампионат за Световната купа в Иран. През 2018 година отвоюва европейска купа до 17 година в Милано и записа шесто място на Световното състезание за мъже в Ашхабад (Туркменистан), а година преди този момент се върна с бронз от континенталния шампионат на 17-годишните в Прищина. Първият му огромен триумф бе европейското злато при 15-годишните от шампионата в Томисл (Полша) през 2016 година Световен рекордьор за кадети и европейски за юноши.

Другият ни представител в категорията Дениз Данев се подреди четвърти в дебюта си на Eвропейско при мъжете. С шест сполучливи опита 18-годишният щангист изхвърли поредно 90, 93 и 95 кг, а в изтласкването записа 110, 120 и 125 кг за дуел 220 кг.

По-късно през днешния ден в кат. 61 кг ще подвигат Иван Димов и Габриел Маринов. Утре на подиума в Тирана ще се качи единствено един българин – в кат. 67 кг от 21 ч. наше време ще подвига Валентин Генчев, който предходната пролет в Москва завоюва бронза. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР