България следва общата политика на ЕС и Европейският съвет, но

...
България следва общата политика на ЕС и Европейският съвет, но
Коментари Харесай

Военният министър: Изпълняваме решението на Народното събрание, пращаме каквото имаме

България следва общата политика на Европейски Съюз и Европейският съвет, само че просто няма снарядите, които Украйна желае, означи военният министър Димитър Стоянов в ефира на Нова ТВ.

" Това, което е взето като решение е ясно - даване на 155-милиметрови снаряди на Украйна, 1 милион броя. Те би трябвало да бъдат изкарани от складови наличия. Ние не разполагаме с такива снаряди, няма по какъв начин да се включим в такова решение на Европейски Съюз. Производството ще отнеме доста време - повече от година. Нашата индустриална база би трябвало да ги създаде. Но нямаме стокова наличност, нямаме хранилища наличност, това е повода да кажем, че няма по какъв начин да ги осигурим ", акцентира министърът.

Попитан дали въпреки всичко можем да ги произведем, той означи:

" Доколкото ми е известно ВМЗ-Сопот няма дарба да създава 155-милиметрови снаряди, към момента. Целта на даването на снаряди е тяхната възобновяване. Не съм осведомен с техническите елементи. "

Според него България не би трябвало да стопира помощта, която други страни могат да дадат на Украйна. Но ние нямаме по какъв начин да участваме в даването на снаряди, които нямаме, сподели той. Решението на Народното събрание било изпълнено, твърди Стоянов.

" Определено не спорим с нашето общество, отново споделям - изпълняваме прецизно това, което е решило Народното събрание. Точка 6 споделя - по искане на Украйна и опция на българската войска. Няма по какъв начин аз да понижа количеството муниции в нашите хранилища и да ги дава на Украйна и да наруша Наредбата за ведомствените военновременни ресурси. Ако аз това го направя, евентуално ще стана клиент на прокуратурата. "

Ако Украйна има потребност от нещо, което можем да дадем, ще бъде ли предоставено - макар думите на президента, че служебното държавно управление няма да праща оръжие?

" Дали сме това, което е по приложение 1 на Народното събрание - от което имаме повече. Имаше апели да дадем самолетите си МиГ-29. за Полша е извънредно елементарно, те имат 30 МиГ-29, дават 4 от тях. Освен това Полша има 48 F-16. Имат Су-22, съветски самолети, не престават да ги поддържат. "

Според него НАТО в действителност не дава на страните членки, които дават оръжие на Украйна, съвременно въоръжение.

" Това е свалена от приложимост военна техника, това е псевдо-модернизация ", означи той.

На въпрос в случай че се разгърне нуклеарен спор, Стоянов хем счита, че няма директна заплаха за България, хем светът би бил замесен в международна война. Не е ясно по какъв начин двете изказвания са по едно и също време правилни.

" Към момента не считам, че има директна опасност за България от потреблението на нуклеарно оръжие. Използването на нуклеарно оръжие ще провокира трета международна война, от която няма да има излаз. "

Той акцентира още веднъж, че не е взето решение за пращане на български военнослужещи в Украйна - и че това са операции на политически играчи поради предизборната акция.

Според Стоянов войната ще продължи дълго и ще бъде война на изтощението. Той отхвърли да разяснява заповедта за арест на Международния углавен съд Владимир Путин и дали ние би трябвало да го задържим, в случай че стъпи на наша политика.

" Едва ли Путин ще пристигна в България. Няма конкретика, обсъждаме нещо хипотетично. Не мога да отговоря на този въпрос, тъй като съм министър на защитата, не на правораздаването. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР