България ще внесе наново в Европейската комисия (ЕК) плана за

...
България ще внесе наново в Европейската комисия (ЕК) плана за
Коментари Харесай

До 2-3 седмици. България ще внесе отново Плана за възстановяване в ЕК

България ще внесе отначало в Европейската комисия (ЕК) проекта за възобновяване и резистентност. Това стана ясно в петък след първата среща сред новоизбрания министър председател Кирил Петков и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"България ще направи промени в Плана за възобновяване и резистентност ”, разгласи българският министър-председател.

От думите на Петков се разбра, че преправянето на документа ще отнеме няколко седмици. “Дори преправянето на проекта да отнеме две или три седмици , значимото е работата по него да бъде свършена точно, с цел да се подсигурява потреблението на средствата по най-хубавия целеви метод ”, разяснява той.

В началото на месеца на България Плана за възобновяване и резистентност, по който страната чака да получи над 12 милиарда лв.. Най-голяма част от забележките са по отношение на промените и плановете в секторите енергетика и господство на закона. За да бъдат отпуснати средствата София ще би трябвало да преработи тези елементи от документа.

На процедура това значи, че първите предплатени заплащания към София няма да бъдет направени в границите на годината, каквито бяха първичните настройки. България можеше да получи предплатено 1,6 милиарда лв. още през 2021 година

от българското служебно държавно управление на 15 октомври. Ден по-рано Министерският съвет, откакто отрасловия вицепремиер Атанас Пеканов го показа. Преди това документът няколко пъти беше отлаган и преработван в последната половин година.

Препоръчителният период за изпращането на проектите беше края на април, а България беше една от последните страни, които внесоха проекта си.

В петък Кирил Петков акцентира от Брюксел, че главната задача е да се отстрани корупцията, тъй като тя е една от огромните спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено сполучливо.

“Планът за възобновяване и резистентност би подсигурил на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от Брутният вътрешен продукт, само че, с цел да бъдат изцяло усвоени средствата, корупционните схеми би трябвало да бъдат стопирани ”, сподели Петков. По думите му тези процедура би трябвало да бъдат унищожени освен във връзка с евросредствата, а във връзка с цялата стопанска система.

Сред другите разисквани тематики сред Урсула фон дер Лайен и Петков предстоящо е тематиката Северна Македония .

Премиерът акцентира, че е от огромно значение реториката по тематиката да бъде обърната, като се акцентира върху позитивите, а освен върху негативите.

Министър-председателят акцентира, представен от Правителствената осведомителна работа, нуждата от общ културен календар сред Северна Македония и България, както и развиването на инфраструктурните и бизнес планове сред двете страни. Чрез основаването на работни групи главните параметри в тези насоки ще бъдат обрисувани и оценени.

Премиерът разяснява още, че с встъпването в служба на новия министър председател на Република Северна Македония, той ще изиска среща, с цел да бъдат конкретизирани работните групи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР