България ще трябва да възстанови около 30 милиона евро на

...
България ще трябва да възстанови около 30 милиона евро на
Коментари Харесай

България връща €30 млн. заради фалшивите къщи за гости и други измами с еврофондове

България ще би трябвало да възвърне към 30 милиона евро на Европейска комисия по рекомендация на Службата за битка с измамите с евросредства OLAF. Това демонстрират данните от годишния отчет за активността ѝ.

Най-големият скандал, поради който страната ще би трябвало да възвръща непозволено платени средства, са така наречен " къщи за тъщи " - или схемата, по която бяха издигнати частни вили с европейски пари под претекста, че ще бъдат употребявани за развиване на селския туризъм и ще работят като фамилни хотели.

Някои от тези планове бяха свързани с - да вземем за пример отстраненият зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, който беше глобен и от Министерството на финансите на Съединени американски щати поради корупция.

Разследването на OLAF измежду 377 къщи за посетители в България е посочило, че те не се употребяват по предопределение, а планът не дава отговор на задачите за финансиране по програмата за развиване на селските региони по индикаторите за брой нощувки или съществуващи и новооткрити работни места.

Открито е " високо равнище на нередности в съвсем всички планове ".

Препоръка за връщането на към 7 милиона евро от България е отправена и поради разкритието за голям брой нередности и надути цени по скица, финансирана от Европейски Съюз за реклама на селскостопански артикули като виновност, алкохолни питиета, череши и млечни артикули в страни от Европейски Съюз и отвън съюза.

" Договорите за използването на всички 11 стратегии са подписани с еднакъв стопански оператор, основан в Гърция. Процедурите за публични поръчки за избор на реализатори на 11-те стратегии се разминават съществено с условията за конкурентен развой ", се споделя в отчета.

Цените на осъществяването на стратегиите са били повишени и се разминават съществено със сумите, които са фактурирани от доставчиците и подизпълнителите на съответните услуги. В някои от случаите парите въобще не са стигнали до тях.

Нарушения са открити още и в стратегия за финансирането на залесяване на терени в България, които са се оказали по-малки от заявените площи, включвали са частни парцели или земи, на които няма по какъв начин да се засаждат дървета поради ерозия.

" Според документите на плана цялата територия е била включена в кандидатурата за финансиране - т.е. поискани са пари за зони, които в никакъв случай не са виждали сянка от дърво ", се разяснява в отчета.

Открити са и други нарушавания по план за реорганизация и превръщане на винарни в България - някои от чиновниците са наети без трудов контракт, главният реализатор е завишавал изкуствено разноските по дейностите. Установни са и данни за вероятно пране на пари, като е предложено възобновяване на близо половин милион евро от България на Европейска комисия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР