България ще се отнесе към белгийското председателство с отговорност –

...
България ще се отнесе към белгийското председателство с отговорност –
Коментари Харесай

Габриел: България ще се отнесе с отговорност към белгийското председателство

България ще се отнесе към белгийското председателство с отговорност – да бъде градивна по тематики, които са значими за страната, само че значими и за европейското единение и европейската мощ, и упоритост, тъй като България има опит в избрани области, които ще дадат добавена стойност на тези европейски упоритости да се осъществят по-бързо и да носят изгода на всички жители. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на Конференция за началото на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС).
 Мария Габриел Конференция за началото на белгийското председателство Георги Димитров

 Мария Габриел Конференция за началото на белгийското председателство Георги Димитров
Белгия пое от 1 януари за 13-и път председателството на Съвета на Европейски Съюз. Много ясно беше написано в последното съглашение, което имахме по време на испанското председателство, че през 2024 година би трябвало да бъдем способни да фиксираме датата за премахването на инспекциите на сухопътните граници, изясни министърът. Всички можем да спечелим, в случай че Шенген е добре работещ, добави тя.

По думите ѝ отстояването на върховенството на закона и народна власт е крайъгълен камък за държавното управление и България ще остане доста мощно ангажирана с тази тематика. Не бива да одобряваме демокрацията за даденост, счита Габриел.

Темата за правата на дамите ще бъде от изключителна значимост. България е първенец в Европа във връзка с брой дами в осведомителни и информационни технологии. Имаме още какво да създадем в избрани сфери, разяснява вицепремиерът.

България ще продължи да поддържа Украйна, до момента в който е належащо, съобщи още Мария Габриел. Според нея, борейки се за Украйна, пазиме полезностите на Европейски Съюз и сигурността ни.

Ще чакам дебата, обвързван с бъдещето на Европа и разширението. За разширението би трябвало да продължим да изпращаме политически сигнал, че мястото на тези страни е в Европа и в случай че Европа не е там, други ще бъдат, уточни Габриел. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР