България ще се опита да отложи затварянето на въглищните си

...
България ще се опита да отложи затварянето на въглищните си
Коментари Харесай

Донев: Пробваме да отложим затварянето на въглищните централи

България ще се опита да отсрочи затварянето на въглищните си централи. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев пред публицисти.

„ Предходното държавно управление беше поело ангажимент за 40% ограничение на нездравословните излъчвания, което значи затваряне на съответни енергийни мощности на въглища и ще нанесе голяма вреда върху българската стопанска система и сигурността на електроенергийната система на България и района “, сподели Донев.

Позицията му се оказа в цялостен синхрон с тази на Бойко Борисов, който през днешния ден сутринта прикани за същото.

„ Имаме опция да предоговорим периодите с Европейска комисия, в случай че това се схване. Тъй като в този момент проектът ни задължава още тази година да понижим излъчванията с 10%, което за нас не е задоволително “ , сподели Донев. Но отхвърли да посочи в какъв период ще има изясненост съгласна ли е Европейска комисия на новите ни претенции.

Единомислие с ГЕРБ сподели служебният министър председател и по още една тематика – нови нуклеарни мощности за АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Ще внесем и една електроенергийна тактика, която да покаже развиването на бранша в България в околните няколко години, в това число и нуклеарни мощности – да, плануват се такива “ , сподели Донев.

Ден по-рано от ГЕРБ приканиха да се стартират дейности за създаване на нов седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ и да се обособи площадка за предстоящ осми.

„ Въпреки говоренето, че няма такава нужда, че имаме премного електрическа енергия, се оказа, че това не е по този начин – би трябвало ни доста повече. И въпреки да сме служебно държавно управление, да ни назовават краткотрайно, времянка – действаме стратегически “, приключи Донев.

Планът бил в развой на подготовка.

Междувременно по-рано от „ Продължаваме промяната “ внесоха план за същото решение в Народното събрание – смяна в периодите за понижаване на въглеродните излъчвания. И се аргументираха с променената конюнктура след експлоадирането на войната в Украйна.

Бившите ръководещи изрично отхвърлят обвиняванията, че носят отговорност за периодите и количествата контрактувани излъчвания, които страната ни би трябвало да редуцира по Плана за възобновяване. Според тях главното, което е правено по времето на кабинета „ Петков “, е да се предоговарят поетите от държавното управление на Бойко Борисов задължения в този бранш.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР