България ще се опита да не забранява продажбата на земеделска

...
България ще се опита да не забранява продажбата на земеделска
Коментари Харесай

България ще се бори земя да се продава на всички, но само за земеделски нужди

България ще се опита да не не разрешава продажбата на земеделска земя на чужденци, а ще се опита да извоюва лицензионен режим или други регулации, които да разрешават продажбата, само че с изискването, че продадената земя ще се употребява единствено за аграрни потребности. 

Това обясниха по проблема от ръководещата партия ГЕРБ, а евродепутатът, който е бил и докладчик по тематиката Владимир Уручев, посочи, че сегашният режим е дискриминационен, защото изисква 5 години уседналост за жители на Европейския съюз, с цел да могат да си купят земя. Евродепутатът добави, че земеделската земя би трябвало да може да се продава на всеки - българи и чужденци, само че с някакви критерии при продажбата й - като да вземем за пример насърчаване на земеделие или разрешаване на демографски проблеми. 

Срещу страната ни се води наказателна процедура и тя няма да бъде спряна, до момента в който не променим Закона за земеделските земи, безапелационен беше Уручев. 

Наесен пък се чака Европейската комисия да разгласява справочник с опциите за регулация на земеделска земя, от които всяка държава-членка на Европейски Съюз може да се възползва.

Шефът на земеделската комисия Десислава Танева съшо изясни, че е нужна нова регулация на поземлените връзки, която да регламентира използването на земите от земеделските производители за аграрни цели. Тя посочи, че в новите страни членки заради недосатъците на рестиционните процеси след демокрациите проблемите са най-тежки, само че добави: " В навечерието на същинския спор сме за обща селскостопанска политика. В България като нова страна членка режимът на търговия със аграрни земи е най-либерален. Ние би трябвало, ползвайки тази връзка на комисията, ползвайки наръчника, който есента ще стане обществен да седнем на един публичен спор и да предложим нова регулация, тъй че да спрем изкривяванията ". 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна удостовери, че партията е подкрепила предлагането на Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия, която е поискала законопроектът за продажбата на земеделска земя да бъде отсрочен за есента. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР