България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание.Парламентът дава

...
България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание.Парламентът дава
Коментари Харесай

България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание

България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание.

Парламентът дава мандат на държавното управление да предприеме ограничения за оказване на помощ на Украйна – филантропична, финансова и военно-техническа , разгласи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, като изброи включените в решението типове поддръжка:

„Продължаване на поддръжката за участие на Украйна в Европейския съюз, помощ за украинските жители, бягащи от войната. Осигуряване на опция за изнасяне на украинското зърно във Варна, усилването на енергийно съдействие, в частност доставки на електрическа енергия от Украйна и природен газ, ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България и продължение на доставките на филантропична помощ, в частност медикаменти, облекла и хранителни стоки“, съобщи Минчев.

Ръководството на ПГ на Българска социалистическа партия изрази удовлетворение от днешното решение на Народното събрание, съгласно което България няма да изпраща оръжие в Украйна, а военно-техническата помощ ще се показва единствено в ремонт на украинска военна техника.

Депутатът от левицата Александър Симов дефинира признатия текст като „добро и разумно“ решение:

„Няма никакво двуличие. Най-важното, което постоянно сме упорствали, и което постоянно е било в нашата позиция – нещо, което Корнелия Нинова е казвала: Нито един патрон за Украйна, никакво оръжие за Украйна.

С решението, което приехме през днешния ден, ние подсигуряваме, че това няма да се случи“, съобщи Симов. 

Предложеното от „Продължаваме промяната“ решение беше признато с гласовете на депутати и от четирите обединения от ръководещата коалиция, както и от ГЕРБ и Движение за права и свободи.  „Против“ гласоподава цялата парламентарна група на партия „Възраждане“. След решението на Народното събрание за даване на военно-техническа  помощ за Украйна водачът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се разгласи за предварителни избори.

Ожесточеният спор по проблема продължи повече от 6 часа.

От трите импортирани плана за решения Народното събрание одобри предлагането на „ Продължаваме промяната ” с гласовете на 200 народни представители от Политическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Против бяха всички 13 депутати от „Възраждане“ и по един от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

На процедура в признатия текст залегнаха настояванията на украинския дипломат у нас, изпратил писмо рано тази заран до българския парламент. Така военната помощ се трансформира до ремонт на украинска военна техника в фабрики у нас.

Председателят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров насочи апел към съдружните си сътрудници да се откажат от „червените разграничителни линии“:

„Днес сме изправени пред въпроса от коя страна на историята стоим. Ще сведем ли глава пред рекетьора, пред насилника, пред агресора, или ще се нареждаме като водач на Балканите“.

Даниел Митов от ГЕРБ упрекна ръководещите, че употребяват писмото на украинския дипломат като избавителна сламка срещу разпад на обединението:

„Срамота е, срамотия е, ръководещата коалиция да притиска страна и нейното дипломатическо посланичество в България, да изпраща писма, с които да взема решение вътрешнокоалиционни проблеми“.

В съмненията на ръководещата коалиция каква помощ да бъде предоставена ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ видя: „Проблем с ценностния избор на България“.

От „Демократична България“ продължиха да упорстват за военна помощ. Атанас Славов съобщи: „България като член на двата основни съюза за нашата сигурност и развиване – Европейският съюз и НАТО, има избрани ценностни политически ангажименти“.

Костадин Костадинов от „Възраждане се закани: „Щом държавното управление желае тази война, то ще я получи. Ние, българите, ще му я дадем“. След гласуването в зала Костадинов прикани за гражданско непокорство, всеобщи митинги и събаряне на държавното управление. 

От Българска социалистическа партия пък благодариха персонално на премиера Кирил Петков и Народното събрание, че се съобразил с тяхното искане да не се изпращат оръжия.

Протести и контрапротести пред Народно събрание

Решението на Народното събрание по проблема за военна помощ за Украйна беше взето на фона на митинги. Пред Народното събрание излязоха протестиращи, които настояха за неутралитет и да не се дава военна помощ под никаква форма за Киев.

А на северния вход на Народното събрание се събраха последователи на придвижване Боец, които поддържат решението за военна помощ.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР