България ще работи активно за своята защита в рамките на

...
България ще работи активно за своята защита в рамките на
Коментари Харесай

Утре ще евакуират първите 60 българи от Одеса

България ще работи интензивно за своята отбрана в границите на НАТО, съобщи президентът Румен Радев

Първите 60 българи, които желаят да се изтеглят, потеглят на следващия ден от Одеса с рейс, разгласи генералният консул Светослав Иванов. Мъжете, украински жители, до 60 година не подлежат на евакуация, а подлежат на готовност, сподели още той. Основно евакуирани ще бъдат дами и деца от смесени бракове, осведоми вестник.

Откриваме 3 пункта, през които ще можем да приемем българи от Украйна, като все още 120 души са изявили предпочитание, това разгласи в това време министър председателят Кирил Петков в Министерския съвет.

Транспортният министър Николай Събев провежда транспорт с рейсове, като се търси вид и за полет през Полша. „ Обследваме опцията да посрещнем и украински жители на територията на България, приготвяме проекти, в случай че има подобен напор “, уточни още министър-председателят.

Малко по-рано, президентът Румен Радев пък разгласи, че по информация на българската страна все още над 4000 души са поискали от нашите управляващи да бъдат евакуирани от Украйна. Радев съобщи, че се подхванати ограничения от съответните министерства да бъде проведена такава евакуация, която да обхване освен българските жители, само че и всички украински жители, които желаят да потърсят леговище у нас.

Преди това, българското държавно управление осъди военните дейности, които организира Руската федерация против Украйна. "В ход е пълномащабна стандартна интервенция на РФ с всички вероятни сили и средства, с нанасяне на удари по сериозната инфраструкура и значими военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е безусловно неприемливо - в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти, с удари по модерна страна - изрично неприемливо ", разгласи президентът Румен Радев, който рано сутринта събра на незабавно заседание ръководителите на главните държавни институции.

Според президента към този момент няма директна военна опасност за България. Оценката е на основата на данни на всички държавни служби.

"Ситуацията за сигурност в Европа и в световен мащаб е тотално изменена ", означи в това време Радев. Държавните институции проучват рисковете за въздушните и морски пътища, за енергийните трасета, и за цялата система на доставки, засягащи българското общество. Също по този начин, търсят се различни направления за доставка на енергоизточници, на храни, на всички артикули от първа нужда, с цел да няма спирания.

"България няма да допусне и ще работи интензивно за своята отбрана в границите на НАТО, и въобще в системата за национална и групова сигурност. В ход към този момент са съвещания в съюзен формат в границите на НАТО... България продължава да взе участие във всички формати на НАТО и Европейски Съюз, с цел да търсим дружно групов отговор на това жестоко предизвикателство пред европейската сигурност, и ще продължаваме да вършим всичко допустимо, с цел да подсигуряваме сигурността на българските жители ", заключи Радев.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че приоритет е извеждането на българите от Украйна. С транспортното министерство се провежда сухопътен превоз, а с министерството на туризма се приготвят хотелски бази, които да одобряват идващите хора. Работи се с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, с цел да се провежда бързо култивиране на данните на хората.

"Осъждаме остро дейностите на РФ. Това е неприемливо. България ще бъде сътрудник, от който може да се чака, че ще приказва в един глас с Европейски Съюз и НАТО ", сподели Петков. Той заяви, че през днешния ден в 8 вечерта ще бъде в Брюксел по отношение на подготовката на общ отговор на страните-членки на Европейски Съюз.

Стефан Янев: Да не използваме фриволно думата "война "

Странно изказване направи по-рано сутринта българският министър на защитата Стефан Янев във връзка със стартиралата атака на Русия против Украйна. Според него не трябва да се прекалява с думата "война ". "Ние постоянно фриволно си използваме тази дума. Каквито й да са задачите на Русия, тя евентуално ще води една лимитирана интервенция, или най-малко по този начин ще се показват от Путин и хората към него. Не е значим етикета, а това, което се случва на терен и на тази база ще вършим нашите разбори, заключения и проекти за реакция ", съобщи той пред Би Ти Ви. "Надявам се да не съм бил единственият, който е мислел, че рецесията в Украйна ще се реши по дипломатически път. Но не е това казусът – за следващ път имаме доказателство, че системата за интернационалните връзки не работи. Това е доказателство, че всички старания за разговор и дипломация не постоянно дават резултат. Позицията на българската страна – вършим своите заключения, вършим проекти за реакцията. Ще би трябвало да използваме целия инструментариум, с цел да вземем съответни решения ", сподели още той.

Янев разгласи и, че сигурно в България ще дойдат по-рано нидерландските изтребители F-35, които трябваше да се включат в еър полисинг през април-май. Сега те ще дойдат по-скоро, само че още не е решено по кое време тъкмо, сподели военният министър.

Няма пряк риск за България, повтори Петков

Няма директни риск и опасност за територията на България, повтори по обед министър председателят Кирил Петков в изказване в Министерския съвет. Сформирани са оперативни групи, които работят по разнообразни опасности, за предварителна защита и да се следи обстановката. "Не би трябвало да се провокира суматоха. В този миг няма пряк риск по никакъв метод за военни дейности против България ", сподели Петков. България ще създаде и проект във връзка с енергийни ресурси, военновременни ресурси, кибер сигурност и така нататък Правителството ни още един път остро осъди експанзията против Украйна и подсигурява, че Европейски Съюз и НАТО ще имат обща позиция. България изрично ще бъде част от тази позиция. Днес в Брюксел евролидерите ще обсъдят ответната реакция против Русия. Петков прикани българската съпротива да бъде градивна, приемайки бюджета, тъй като в комплицираната обстановка той става още по-голям.

Петков съобщи, че България ще приема сънародниците ни от Украйна в три пункта. Той загатна за "около 120 души ", очакващи евакуация. Министерство на външните работи също оповестява за сходна численост, разминавайки се 4-те хиляди, обявени от Радев по-рано. "Министър Събев провежда рейсове, предвиждаме разновидности за полети през Полша ", заяви министър председателят. Петков сподели още, че България може да одобри и украински жители.

Други реакции

"Категорично съдя военната експанзия на Русия против Украйна ", съобщи външният министър на България Теодора Генчовска. "Този акт подкопава суверенитета и независимостта на Украйна и съставлява тежко нарушаване на интернационалното право”, написа тя в "Туитър ". Посещението на Генчовска, планувано през днешния ден в Украйна, се анулира.

Стана ясно още, че Народното събрание приготвя обща декларация, подкрепена от всички политически сили. "Ще покажем единение на институциите, най-вероятно ще има изключително съвещание на Народното събрание за чуване на службите и Министерски съвет. Направихме контактна група от всички парламентарни групи и имаме обща позиция, че ще излезем с декларация, която започваме да приготвяме ", съобщи депутатът от Политическа партия Андрей Гюров.

"Позицията на България ще бъде съобразена с общата позиция на НАТО ", сподели Тошко Йорданов от Политическа партия. Мнението на Христо Иванов от Демократична България пък е: "Днес сме в изменена обстановка. На фона на това, че в действителност става дума за война и тази война не е война сред две страни - Русия и Украйна. Тази война е война, при която един деспот се пробва по всевъзможен начин, в това число бомбардировки против градове, в които има цивилно население, да ревизира следвоенния ред. Пред лицето на тази опасност би трябвало на ново равнище на национална отговорност да консолидираме българската държавност ". И още много депутати излязоха с самостоятелни мнения.

Щаб

Българското Министерство на външните работи заяви, че е образуван щаб, който проучва обстановката в Украйна. Вече има проект за евакуация на българите. Рано сутринта Генчовска е разискала с посланика ни в Украйна опциите за това. В посолството в Киев записват настоящата информация за тях, за броя членове на фамилиите им. Оттам умоляват жителите да останат по домовете си, с цел да могат да се свързват с тях. „ Информацията, с която разполагаме, е, че има огромна суматоха в Киев. В елементи от страната няма ток, чака се и мобилните данни да бъдат спрени. За Одеса информацията е, че няма суматоха, по думите на консула ни там”, съобщи представителят на Министерство на външните работи Митко Димитров, представен от Нова телевизия.

Генчовска разпореди на дипломатите от задачите на България в Полша, Румъния и Молдова да отидат на граничните пунктове и да оказват подпомагане на нашите сънародници, които желаят да изоставен страната. Информацията, с която разполага Министерството на външните работи е, че в някой региони на Украйна токът е спрян и се чака мобилните оператори също да преустановят работа.

Българските жители могат да се свържат с дипломатическите представителства на България в Украйна на следните телефонни номера: Посолство на Република България в Киев: +38044 2354389; +380442352202; дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672; ; Генерално консулство на Република България в Одеса: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58 ; +38 048 746 63 75; дежурен телефон за незабавни случаи в извънработно време: +380682930048; Е-mail: /БГНЕС

А Борисов се вълнува от рецензиите против него за газовата връзка с Гърция

С не по-малко необичайно изявление излезе и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който даде брифинг в партийната централа. В него той смеси похвали и рецензии към ръководещите и президента Румен Радев. "За първи път, с всичките си условности, те се пробваха да дадат някаква вярна дефиниция на това, което се случва ", стартира някогашният министър председател. След това разгласи, че две политически сили (без да ги назове) в Народното събрание отхвърлят да подпишат плана на декларация за Украйна, направен от ГЕРБ, тъй като вътре участвала думата "санкции ". "Смятайте до каква степен сме се довели като предан член на НАТО и на Европейски Съюз ", разяснява Борисов.

Той посочи, че войната ще сътвори риск пред енергодоставките, и скочи на ръководещите, че са източили газовото вместилище в Чирен, с цел да го "раздадат на техните компании ". В същото време, се похвали, че партията му получила "стотици " позвънявания сутринта от искащи да одобряват възможни бежанци. Борисов установи, че войната ще донесе обедняване в Европа, и употребява случая, с цел да жегне държавното управление, че не се оправя с проекта за възобновяване и резистентност, от където чакаме помощи. Изведнъж се присети, че казаното може да се одобри като рецензия, и бързо сподели, че през днешния ден би трябвало да се показва единение, и даде обещание поддръжката на своята партия.

Призивът за единение обаче не изтрая дълго - Борисов показа обидата си от коментара на Кирил Петков, че 12 години нищо не е издигнато по газовата връзка с Гърция. "Аз споделям, че от 1300 години не е строено, с изключение при нас ", разгласи лидерът на ГЕРБ и размаха като доказателство фотоси от първата копка на газопровода.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР