България ще продължи да оказва всестранна помощ на Украйна, заяви

...
България ще продължи да оказва всестранна помощ на Украйна, заяви
Коментари Харесай

Министър Тагарев в Одеса : България ще продължи да оказва всестранна помощ на Украйна

България ще продължи да оказва всестранна помощ на Украйна, съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев при визитата си в Одеса, заяви пресцентърът на Министерството на защитата. „ Страната ни е солидарна с украинските старания, както на двустранна основа посредством оказване на политическа, филантропична и военно-техническа поддръжка, по този начин и в границите на участието си в НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации. В тази връзка взетото решение за прекосяване от двуетапен към едноетапен развой на присъединение на Украйна към НАТО удостоверява, че мястото ѝ е в евроатлантическото семейство “, сподели на конференция Тагарев след среща с украинския си сътрудник Олексий Резников.

Руските провокации в Черно море препятстват свободното мореплаване, усилват риска от произшествия и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната съгласуваност на напъните с крайбрежните ни съдружници Румъния и Турция има за цел да се ускори наблюдението и ситуационната ни информираност, сподели още Тодор Тагарев.

В подтекста на съветската експанзия против Украйна министър Тагарев уточни, че средата за сигурност е мощно променена, откакто през февруари 2022 година бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност. България поддържа законните дейности за отбрана от съветските военни дейности и възобновяване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, безапелационен беше българският боен министър.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази паника от дейностите на Русия в Черно море, като акцентира стратегическото значение на зърнената договорка, защото продоволствената рецесия по света е и рецесия на сигурността.

По време на взаимната конференция Тодор Тагарев сподели още, че България може да стартира предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен. Става дума за към 100 БТР-а руски пример, които към момента се намират в складовете на българското Министерство на вътрешните работи.

В рамките на визитата си в Одеса министърът на защитата Тодор Тагарев бе посрещнат от генералния консул на Република България Светослав Иванов, организира диалози с представителите на българската диаспора и им подари български книги. По-късно той посети военна база на украинските военноморски сили и постави цветя на Паметника на починалите моряци в руско-украинската война.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР