България ще представи в Лувъра изложба Преславското съкровище и Преслав

...
България ще представи в Лувъра изложба Преславското съкровище и Преслав
Коментари Харесай

Преславското златно съкровище ще гостува на Лувъра

България ще показа в Лувъра галерия " Преславското богатство и Преслав - средновековна столица на България ". Изложбата ще бъде открита публично в Париж на 30 юни 2018 година, в зала 6 на крило " Ришельо ", оповестяват от Националния исторически музей (НИМ).
Експозицията е отдадена на Първото българско царство и в нея вземат участие 45 експоната от Археологическия музей " Велики Преслав ", Националния исторически музей (НИМ) и от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ). Централен експонат несъмнено е Преславското златно богатство, направено в Константинопол в интервала от края на ІХ в. до 971 година.

Освен с каменна пластика на здания от Велики Преслав, Националният исторически музей взе участие с доста любопитен експонат - сребърен позлатен накрайник за колан. Накрайникът има форма на касета, присъща за ранновизантийските коланни обкови от VІ - VІІ в. и за някои старобългарски от VІІІ - ІХ в. Върху лицевата му страна е изобразена водоплаваща птица (вероятно патица) с превързана към шията лента. Мотивът е необятно публикуван в средноазиатското и сасанидско изкуство, откъдето прониква в арабската и византийска елитарна просвета от IX – X в. Семантиката изяснява потреблението на претекста във владетелската идеология, където евентуално въплъщава обновената царска власт. Изображението намира аналог измежду паметниците на Преславското богатство – сребърна апликация с два пауна, с панделка на шията и измежду птиците със сърцевидни панделки от двустранната преславска огърлица.
Куратор на изложбата от френска страна е господин Яник Дюран, шеф на Департамента на творби на изкуството в Лувър, а от българска – гл. ас. доктор Андрей Аладжов от НАИМ и Пламен Славов, шеф на Автомагистрала – Велики Преслав. Куратор от страна на НИМ е гл. ас. доктор Мариела Инкова, завеждащ отдел „ Археология”. Финансирането й е обезпечено от Министерство на културата на България и отчасти от Лувъра.
" Преславското богатство и Преслав - средновековна столица на България " ще продължи до 5 ноември 2018 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР