България ще попита официално Европейската комисия дали може да плаща

...
България ще попита официално Европейската комисия дали може да плаща
Коментари Харесай

Още утре България ще пита Брюксел дали може да плаща в рубли за руски газ

България ще попита публично Европейската комисия дали може да заплаща за съветски газ в рубли без да нарушава санкционния режим. Това съобщи през днешния ден пред бТВ енергийният министър Александър Николов.

Думите му идват ден откакто стана ясно, че Германия и Италия са взели решение да отворят сметки в рубли в " Газпромбанк " и да продължат да получават доставките. Всъщност, въпреки медийните спекулации, никой в Европа не заплаща в рубли. Идеята на съветската власт е да бъдат отворени две сметки - една във валута и една в рубли. Европейските компании заплащат в евро или долари и по-късно " Газпромбанк " превалутира заплащането. В този смисъл никой не е платил в рубли, въпреки и информацията да се показва по този метод. България заплаща в долари съгласно своя контракт, само че последното ни заплащане бе отказано и " Газпром " спря доставките.

Очевидно в този момент държавното управление ще пита дали може да отвори и втора сметка - в рубли, тъй че Русия да си превалутира заплащането, което ние ще създадем по този начин или другояче в щатската валута. По думите на Александър Николов - такава техническа опция има, само че ще се чака отговорът на Европейска комисия.

" Нивото на взаимност обединеност би трябвало да е оптимално високо. Ако има изключение, ще ги прегледаме и ще забележим какви ще са резултатите върху цялата система ", съобщи през днешния ден Николов.

Според министъра, страната ни има задоволително благоприятни условия, с цел да няма сензитивно повишаване на ток и парно.

" Булгаргаз " има обвързване - чисто комерсиално, да декларира съответните количества от контракта. Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно сдружение под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна независимост да взимат решения. След инспекция е открито, че от българска страна се съблюдават всички условия по контракта с " Булгаргаз ". Това се прави с една цел - България да резервира позицията си на предан и дълготраен сътрудник ", сподели още Николов.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР