България ще получи 7,7 млрд. евро за земеделие през следващия

...
България ще получи 7,7 млрд. евро за земеделие през следващия
Коментари Харесай

7,7 млрд. евро за българското земеделие през следващия програмен период

България ще получи 7,7 милиарда евро за земеделие през идващия програмен интервал. Това стана ясно при представянето на законодателните оферти на Европейската комисия за новата обща селскостопанска политика.

Сред най-дискусионните оферти е определянето на таван от 100 хиляди евро за заплащанията, които една плантация може да получи като европейски дотации.

" Тъй като става въпрос за няколко прага, т.е. сред 60 и 75 000 имаме понижение от 25 %, сред 75 000 и 90 000 - 50 % и сред 90 000 и 100 000 - 75 %, което действително значи, че действителният таван не е 100 000, а е по-малък. Една плантация може да получи не повече от 81 250 евро ", изясни Галин Генчев от Европейската комисия, представен от БНР.

" Предложението е за една по-опростена и съвременна политика, въпреки че тя би трябвало да се организира в изискванията на един безпреценетен бюджетен напън, когато дори още нямаме единодушие на държавите-членки за нарастване на техните вноски за бъдещия интервал. Целта на промяната в резюме е да даде сигурност, непоклатимост и предвидимост на фермерите ", по този начин Марио Милушев от Главна дирекция " Земеделие " в Еврокомисията показа философията на новата селскостопанска политика.

Конкретните цифри: " 365 милиарда са за обща селскостопанска политика. Това е понижение с 5% в настоящи цени, като % от бюджета на Европейския съюз в сегашния интервал - 2014-2020 година, общата селскостопанска политица е 38%, а в идващия интервал ще бъде 29%. Има съществено понижение като част от бюджета, само че въпреки всичко общата селскостопанска политика остава една сериозна политика с близо 1/3 от бюджета. 286 милиарда за първия дирек, от които 267 са за директните заплащания, 20 милиарда са за пазарните ограничения. Това, което е значимо е, че за директните заплащания понижението е с по-малко от 4% - 3,9%, до момента в който при втория дирек - 79 милиарда, понижението там е 15%. "

Държавите-членки имат свободата да трансферират средства сред първи и втори дирек , посочи Милушев:

" 15% могат да се реалокират сред двата фонда - от първия към втория и от втория към първия надлежно, като спомагателни 15% могат да се реалокират от първия към втория за екологични ограничения и в допълнение 2% могат да се реалокират от първия към втория за млади фермери, в случай че страната членка реши това. Тоест в случай че се отиде до рисковия сюжет, една страна членка може да реши да трансферира 32% от първия към втория дирек ".

И в случай че фокусът към този момент е върху осъществяването на задачите, а нетолкова върху разпоредбите, то отговорностите на страните се усилват. Оправдания от рода на: " Брюксел по този начин желае " към този момент няма да работят, тъй като всяка страна членка ще създаде собствен стратегически проект, в който ще каже какво желае и какви цели си слага. Всяка година този проект предстои на редакция при потребност, само че и на надзор, което значи, че Брюксел ще следи дали локалните служители извършват задачите, които са декларирали, че ще реализиран с европейските пари.

" При тежки случаи на нарушавания Комисията може да предприеме спомагателни коретивни дейности като прекъсване на заплащанията и финансови корекции ", предизвести Веселина Комитска от Европейската комисия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР