България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с

...
България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с
Коментари Харесай

Министър Гечев съобщи на протест, че ЕК дава още 16 млн. евро за зърнопроизводителите

България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат обезщетени зърнопроизводителите поради залежалата им продукция след безмитния импорт на украинско зърно. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев пред протестиращите зърнопроизводители край свищовското село Горна Студена.

В България има огромни количества украинско зърно и неосъществено българско. Министър Гечев изнесе данни от края на февруари, съгласно които имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от предходната година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече.

Това удостоверява тезата на страната, че България страда повече от другите страни от Европейски Съюз от украинския импорт на зърно, съобщи земеделският министър Явор Гечев.

Той сподели още, че в случай че е можел като министър да спре вноса от Украйна, до момента е щял да го направи. И посочи, че сме солидарна страна с Украйна, само че не може българските производители да продават пшеница на 42 ст. за кг, а слънчогледа – на 80 ст. за кг, което е под себестойност.

По линия на европейската взаимност България ще получи от спешния фонд 16 млн. евро. Те ще бъдат раздадени като спомагателни дотации за спешното предпазване, като отплата за неосъщественото българско зърно.

Тепърва ще се разписва схемата за погашение на парите. Фермерите ще ги получат, когато България ги получи от Европейската комисия. Не се знае по кое време ще стане това, само че ще е преди жътвата, съобщи пред протестиращите зърнопроизводители в Горна Студена министър Явор Гечев. Той посочи, че занапред стартира да се прави електронна система за следене на зърнените наличия.

И още един проблем, който бе обиден – тази година ще е преходна за Стратегическия проект в земеделието, няма да има глобявани стопани, увери министър Гечев. Той уточни, че ще се търсят механизми за подкрепяне на овощарите и зеленчукопроизводителите поради скъпата цена на водата за напояване, само че не се ангажира с съответни цифри и периоди.
По обявата работи: Николай Петров БНР подкасти: Следващият ден Тя на трета степен Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР