България ще поиска екстрадирането на хакера, атакувал през уикенда български

...
България ще поиска екстрадирането на хакера, атакувал през уикенда български
Коментари Харесай

Килнет с нова закана след хакерската атака към български институции: Това беше само предупреждение


България ще изиска изгонването на хакера, атакувал през уикенда български уеб сайтове. Вече е ясна неговата идентичност и точният му адрес, който е на територията на Руската федерация. 

При хакерска офанзива, която опита да срине редица уеб уеб сайтове у нас, теч на персонални данни не е регистриран, твърдят институциите. Сред атакуваните уеб сайтове бяха тези на Президентството, Министерския съвет, Министерство на вътрешните работи, Министерството на защитата и Националната организация за приходите. Сайтът на летище Бургас също краткотрайно е бил недосегаем. Няма данни за опити за източване на сензитивна информация. По случая е формирано досъдебно произвеждане.

" Разследването беше предоставено на Националната следствена работа, в новия отдел " Киберпрестъпления ", които имат сериозна експертиза в следствието на киберпрестъпността ", заяви  говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Проверяват се над 150 лица от съветската групата " Килнет ", която се обявява като създател на офанзивата.

" Беше открита самоличността на едно лице, сега сътрудниците ревизират още близо 150 лица, за които ще бъде устнавено дали са съпричастни към хакерската атака ", посочи Петрова.

Прокуратурата ще желае екстрадицията на съветския жител, за който се допуска, че е съответният причинител на хакерската офанзива от събота. Ако съветските управляващи не изпълнят настояването за екстрадиция, следствието против обвинения ще се води задочно. 

Според специалисти задачата на хакерската офанзива е била да сътвори безпорядък и да блокира естественото действие на обществени институции.

" Няма информация за изтекли персонални данни, а в тази ситуация става въпрос за офанзива, целяща да сътвори в уеб страницата чувство, че доста хора желаят да го посетят и по този начин блокират достъпа до уеб страницата. Истината в осведомителната сигурност е, че нито една система не е изцяло предпазена ", разяснява доцент Мартин Захариев, старши юридически специалист във фондация " Право и Интернет ". 

Експертите по киберсигурност поучават да бъдем доста деликатни на кого какви данни предоставяме в интернет. Единственият резултат от офанзивата е затрудненият уебсайт до уеб страниците. В Телеграм канала на групата " Килнет " написа, че тази офанзива е била предизвестие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР