България ще поддържа гръцки военен самолет, решиха депутатите. Той трябва

...
България ще поддържа гръцки военен самолет, решиха депутатите. Той трябва
Коментари Харесай

България ще поддържа гръцки военен самолет |

България ще поддържа гръцки боен аероплан, взеха решение депутатите. Той би трябвало да патрулира Черно море. Самолетът ще излетява от летището в с. Безмер.

Промените бяха признати на първо четенe с гласувания законопроект за одобрение на Споразумението сред Министерството на защитата и гръцкото Министерство на националната защита. Законопроектът мина със 102 гласа " за ", 0 " срещу " и 2 " въздържал се ".

В законопроекта са избрани главните правила, условия и процедурите за поддръжката  на гръцкото военно формирование на територията на приемащата страна - България. Военното формирование ще извършва задача на морска патрулна акция, обвързвана с използването на ограниченията на НАТО за приспособено предно наличие.

Решението на Алианса за тези дейности е взето на Срещата на върха във Варшава от 2016 година Тогава бе доказан задължението страните членки да ускоряват наличието на съюзни сили по югоизточния фланг.

Очаквано от " Възраждане " възразиха. Николай Дренчев от партията на Костадин Костадинов съобщи, че по този начин България в допълнение се включва във войната в Украйна, тъй като самолетът щял да организира разследващи задачи в Украйна, а не над Черно море.

Благовест Белев от Политическа партия дефинира тази теза като " безсмислена ", а Любомир Каримански от Има Такъв Народ го упрекна, че приказва лъжи от трибуната на Народно събрание.

Доц. Атанас Славов от Демократична България пък съобщи, че е добре, че въздушното ни пространство ще се охранява с разследващи самолети, каквито в българската войска са недостиг.

Цончо Ганев от " Възраждане " също взе думата и направи две взаимноизключващи се изказвания - че поддръжката на самолета ще се поема от българския бюджет, а по-късно сподели, че цената, която Гърция ще заплаща за гориво на самолета, е прекомерно ниска. Заради това се наложи Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия да излезе и от трибуната на Народно събрание да му обясни контракта, съгласно който Гърция поема всички разноски за поддръжката на самолета.

Ганев обаче не се отхвърли от изказванията си и се закани, че след няколко месеца " Възраждане " ще предложи референдум за излизане от НАТО.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР