България ще осигури вноса на израелски и кипърски газ по

...
България ще осигури вноса на израелски и кипърски газ по
Коментари Харесай

България готова да транзитира израелски и кипърски газ до Европа

България ще обезпечи вноса на израелски и кипърски газ по бъдещия Източносредиземноморски газопровод (ИйстМед – EastMed) през строящата се сега газова връзка с Гърция и да го транзитира през личното си мрежа към останалите страни от района на Централна и Югоизточна Европа. Това е уверила министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на видеоконферентна среща за енергийното съдействие и изследване на опциите и преимуществата на газопровода EastMed, в който са взели участие енергийните министри и на Кипър, Гърция, Израел, Унгария, Румъния и Сърбия.

Петкова е показала, че бъдещите газови доставки от региона на Източното Средиземноморие ще имат значителен принос за диверсификацията освен за България, а и за целия район на Югоизточна Европа.

За интереса на България към от офшорните залежи " Тамар " и " Левиатан " Петкова разгласи през януари 2018 година През ноември 2020 година пък държавното управление даде мандат за договаряния за транспорт на израелски газ с Гърция, чиято реализация обаче се забавя и не е несъмнено, ч еще завърши и до края на 2021 година

Сега тя е уведомила сътрудниците си за на редъка по присъединяване на България в терминала за полутечен газ край Александруполис, в който по-рано денем " Булгартрансгаз " публично стана акционер. Енергийният министър на Израел на собствен ред подчертал ролята на България като газов хъб за района на Югоизточна Европа, посредством който биха могли да се транспортират количества природен газ от бъдещия газопровод EastMed, оповестиха от българското ведомство.

" Участващите в срещата министри обявиха желанието си да задълбочат енергийното съдействие между тях, което ще обезпечи енергийната сигурност и стопански разцвет на страните в Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа. Те показаха поддръжката си за бъдещи доставки на природен газ от Източното Средиземноморие за Централна и Югоизточна Европа, употребявайки районната газова инфраструктура включваща междусистемните газови връзки Гърция-България, България - Сърбия, България - Румъния и други ", добавя се в известието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР