България ще настоява за таван на цената на газа от

...
България ще настоява за таван на цената на газа от
Коментари Харесай

Росен Христов: България настоява за таван на цената на газа от 150 евро за мегаватчас

България ще упорства за таван на цената на газа от 150 евро за мегаватчас, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV. Темата се дискутира необятно в последните месеци в Европейски Съюз и 15 страни, измежду които и България, настояха за мярката за да бъде решена газовата рецесия. Водещите страни на този лагер са Франция и Италия, само че от другата страна са Германия, Австрия и Нидерландия.
По думите на Христов сега цената на газа се движи около 120 евро за мегаватчас и покачване от към 30% при " каквато и да е спешна обстановка " е задоволително. Европейската комисия обаче има напълно различен взор върху проблема - предлагането на Брюксел е за таван от 275 евро за мегаватчас. Това ограничаване е толкоз високо поради опасенията на съперниците на концепцията, че сходен механизъм може да утежни сигурността на доставките.

Опасения за финансовата непоклатимост в еврозоната в следствие от тавана на цената на газа изказа даже и Европейската централна банка (ЕЦБ).
Справка на уеб страницата на TTF демонстрира, че от началото на декември януарските контракти на газа се търгуват на цена в диапазона 130-140 евро за мегаватчас.
На 13 декември министрите на енергетиката от общността ще дискутират още веднъж тематиката, като има няколко компромисни разновидността - на чешкото председателство за таван от 264 евро за мегаватчас, както и на Нидерландия мярката да важи единствено за държавните компании и тези, които имат задължението да поддържат запаси от газ. Според източници на CNBC сега в Европейски Съюз се дискутира таван от 220 евро за мегаватчас.

Енергийният министър разяснява и опциите за арбитражно дело сред " Булгаргаз " и " Газпром " поради спрените доставки на газа. " Мен са ме учили, че стигне ли се до съд или арбитраж, в случай че 100% от доказателствата са на твоя страна, имаш 90% късмет да спечелиш делото ", сподели Христов и добави, че стигне ли се до водене на дело е към този момент " тежка обстановка ".
Преди дни стана ясно, че  " Булгаргаз " води диалози с адвокатска компания, с цел да реши какви са заканите и възможностите при арбитражно дело по проблема. Според Христов фактът, че други компании са траяли да заплащат в рубли, а ние сме отказали утежнява позициите ни. България дължи 10 млн. $ за газ на " Газпром " сега, посочи още министърът.
Гърция и Турция са най-удобните страни за доставките на полутечен газ, разяснява Росен Христов. В края на предходната седмица той беше на посещаване в Турция и разговаря с представители на турската компания Botas относно доставки на полутечен газ през техните терминали в Средиземно море. Турция може да бъде снабдител и на тръбен газ - през нея минават потоци от Азербайджан, Иран, Русия, както и полутечен газ от Съединени американски щати, Катар и други снабдители, разяснява още той.
През септември " Булгаргаз " пусна социална поръчка за доставка на тръбен газ за интервала ноември 2022 година - декември 2023 година, само че процедурата е прекратена. За сметка на това има разширение на опциите по търговете за доставка на полутечен газ - включени са варианти и за доставка от терминали в Хърватия и Италия, като слотовете би трябвало да бъдат обезпечени от доставчиците.
Росен Христов удостовери за водени диалози за доставка на газ от Италия (виртуални посредством суапови покупко-продажби през Трансадриатическия газопровод), само че добави, че те ще са по-скоро изключение, с цел да бъдат обезпечени равномерните доставки на газ.
В момента тече процедурата по оценка на офертите за доставка на полутечен газ за 2023 година, а напролет ще бъдат прегледани и предложенията по търга за доставка на суровината за идващите 10 години - до 2034 година.
Росен Христов разяснява още, че Румъния е повдигнала въпроса за отстъпката от 25 стотинки върху цената на бензина у нас. Мярката е дискриминационна, тъй като не се ползва за европейските жители, които зареждат у нас, сподели министърът. В решение на Министерския съвет е посочено, че тази отплата ще бъде прекратена в края на годината.
Колкото за алтернативните доставки на петрол енергийният министър удостовери, че в дълготраен проект решението е петролопровод от Александруполис към Бургас. Той беше безапелационен, че рафинерията може да работи с различен нефт, което ще изисква конфигурация на производството. Дерогацията на Европейска комисия по отношение на покупката на съветския нефт е точно за това - да настроим производството и да осигурим систематични доставки на нефт, тъй като оборудванията не могат да работят един ден с един нефт, а на другия - с различен вид, добави още Росен Христов.
 
 
 
11 Дек 202252310 Дек 2022104009 Дек 202293608 Дек 202269606 Дек 202226105 Дек 20222228КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 2022196209 Дек 202243808 Дек 202270124 Sep 20223341
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР