България ще настоява международните превози да бъдат извадени от ограничителния

...
България ще настоява международните превози да бъдат извадени от ограничителния
Коментари Харесай

България ще настоява да бъде извадена от ограничителния пакет за международните превози в ЕС

България ще упорства интернационалните транспорти да бъдат извадени от ограничаващия пакет, включващ общо три седмици престой в Европа и връщането назад в страната. Това съобщи зам.-министърът на превоза Ангел Попов при показване на целите в секторите " Транспорт " и " Телекомуникации " по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, оповестява Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че налагането на ограничавания за оптималните хонорари на интернационалните водачи, каквито има във Франция, Италия, Австрия и Германия, също би трябвало да отпадне. По думите му българските компании от сектора дават безусловно същото оптимално заплащане на интернационалните водачи, каквото е то в посочените европейски страни.

" За тези водачи не може да се приказва като за един елементарен служащ, който работи на градеж, или за човек, който работи в болница ", акцентира Попов.

Той добави, че дружно с България сходно мнение ще изразят Полша, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Чехия, само че договарянията били извънредно сложни и евентуално няма да завършат до края на годината.

Идеята за така наречен обществен дъмпинг е част от законодателните промени във Франция и упоритостите на президента на страната Еманюел Макрон да ги наложи и в целия Европейския съюз. С термина обществен дъмпинг в Западна Европа се значи конкуренцията от източноевропейски служащи с по-ниски заплати, обществени осигуровки, налози и по-либерално трудово законодателство. Така наети в командировка чиновници от тези страни е допустимо да заплащат обществените си осигуровки в родината си, а постоянно и да получават заплатата си там. Това прави тези служащи много по-евтини за локалните работодатели, а Франция към този момент ограничи тази опция.

Българските превозвачи също се оповестиха срещу концепцията. Според тях, " обявени като противопоставяне на обществения дъмпинг, те съставляват механизъм, с който се упражнява нелоялна конкуренция с транспортните компании ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР