България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост,

...
България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост,
Коментари Харесай

Внасяме отново Плана за възстановяване

България ще направи промени в Плана за възобновяване и резистентност, разгласи българският министър-председател Кирил Петков след срещата си с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, представен от Българска национална телевизия.

Премиерът акцентира, че главната задача е да се отстрани корупцията, тъй като тя е една от огромните спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено сполучливо.

Планът за възобновяване и резистентност би подсигурил на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от Брутният вътрешен продукт, само че, с цел да бъдат изцяло усвоени парите, корупционните схеми би трябвало да бъдат стопирани като тези практики би трябвало да бъдат унищожени освен във връзка с евросредствата, а във връзка с цялата стопанска система, показват от пресслужбата на Министерски съвет.

Министър-председателят акцентира, че даже преправянето на документа да отнеме две или три седмици, по-важното е работата по него да бъде свършена точно, с цел да се подсигурява потреблението на средствата по най-хубавия целеви метод.

"Имахме доста добър диалог с ръководителя на Европейска комисия. Тя имаше доста положителен и градивен звук ". Това съобщи министър председателят Кирил Петков след първата си среща с Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

"Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от главните спирачки за Плана за възобновяване, е доста по-амбициозна, в сравнение с даже те са се надявали. Мисля, че ръководителят на Европейска комисия много хареса твърдата ни позиция по този въпрос ", акцентира Петков.

Относно мораториума върху цените на тока Петков уточни, че това ще даде опция на новото държавно управление да направи цялостен разбор. „ Най-лесно е било постоянно - давайте семействата да заплащат за всичките проблеми. Трябва да създадем разбор. Ако забележим, че системата се дисбалансира, макар този разбор, тогава в края на март ще би трябвало да има някаква проверка на цените”, разяснява министър председателят.

Министър-председателят е на мнение, че цените не могат да се покачват, единствено тъй като някой е предложил това и то в средата на зимния сезон. „ Може да се окаже, че това са правилните числа, само че не е добре в деня, когато се заклехме, това да бъде моментът за повдигане на цените. Това ми наподобява като политическо придвижване, което не е градивно за българските домакинства”, счита Петков. Той добави, че няма риск хората да останат без ток.

По въпроса за имунизацията той беше безапелационен: „ Ваксинирането би трябвало да стане оптимално бързо, в случай че не желаеме Омикрон да провокира идната вълна. А това, което научих през днешния ден е, че тя може да бъде още в средата на януари. Надявах се да е в края, само че може да е и по-рано и има броени дни, които не би трябвало да изпускаме. Неслучайно подписах заповедта за Министерски съвет. Министърът на образованието през днешния ден или най-късно в понеделник ще подпише същата заповед за администрация без COVID-19”, безапелационен бе министър председателят.

По отношение на районен съд Македония министър председателят съобщи, че позицията е ясна и тя е записана в съдружното съглашение. „ Трябва да надградим позицията ни с тези работни групи, които не би трябвало да са политически акт, а да си свършат действително работата. Това значи да приказваме за инфраструктура – железопътната линия на София със Скопие би трябвало най-сетне да се случи. В стопански проект – хубаво е македонските бизнеси да могат да продават на българския пазар и надлежно български бизнеси да са на македонския пазар. Историята е значима, само че това не може да е единствената тематика. Българският интерес би трябвало да бъде предпазен, само че той би трябвало да бъде и надграден”, акцентира той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР