България ще направи първо копие на меча на хан Кубрат,

...
България ще направи първо копие на меча на хан Кубрат,
Коментари Харесай

Проф. Божидар Димитров обясни защо трябва да станем президентска република и направи уникални разкрития за меча на хан Кубрат

България ще направи първо копие на меча на хан Кубрат, който се пази в Ермитажа в Санкт Петербург. Мечът на хан Кубрат е измежду най-ценните реликви от съкровището, намерено през 1912 година край украинското село Малая Перешчепина.

Мечът на хана е с дължина близо 95 см и тегло 1.150 кг. Обкован е със злато и стъклени инкрустации, има версия, че е подарък от византийския император. Това сподели някогашният началник на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в ефира на bTV.

Според него копието на меча, който по-скоро е сабя, е значимо да бъде в България, тъй като е мотив за национална горделивост и самочувствие. Предмети от съкровището са копирани с позволение на съветската страна за НИМ в София. Досега обаче не са позволени да се вземат отпечатъци и отливки само на меча на хан Кубрат.

Той не е изложен непрекъснато в експозициите на Ермитажа, а се изважда единствено за значими изложения. Проф. Димитров посочи, че страната ни има право да направи три музейни копия. Те би трябвало да са равни по размера и от същия материал на оригинала. „ Предполагаме, че този меч е подарък от Византия.

Българите не са се били с мечове, а със саби. Те са били конници и мечът единствено би им пречил “, разясни професорът. Проф. Димитров разяснява и новия план, с който се е заел. Той разкри, че учредяването на придвижването, което ще носи името " Кан Кубрат " или единствено „ Кубрат “, ще стане тази неделя. „ То ще работи за Вътрешни войски - напредък и великолепие на България. Това може да стане единствено при президентска република. Така са създали Франция, Турция, Русия и така нататък

Този тип ръководство няма да докара до авторитаризъм “, обясни проф. Димитров. „ Много са хората, които са в това придвижване. В него главно има професори. Нашата цел ще бъде изпълнена, не се съмняваме. Не можем да продължаваме да се влачим с тази атрофирала република “, акцентира Божидар Димитров. По думите му ще е нужно да се свика референдум по този въпрос, което ще отнеме към година.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР