България ще купи ваксината срещу Covid-19 на фармацевтичната компания Janssen

...
България ще купи ваксината срещу Covid-19 на фармацевтичната компания Janssen
Коментари Харесай

България ще купи ваксината на “Janssen“ от Швеция

България ще купи имунизацията против Covid-19 на фармацевтичната компания Janssen (част от Johnson & Johnson) от Швеция, излиза наяве от импортирания в Народното събрание Законопроект за одобрение на споразуменията сред България, Кралство Швеция и “Janssen “. Страната ни в началото искаше да се откаже от покупката на тази ваксина от портфолиото на Европейска комисия, само че след съобщение от Европейска комисия, че сме единствената страна, която се отхвърля, държавното управление размишления и реши въпреки всичко да я купи.

Предвид общоевропейската визия за обезпечаване на еднакъв достъп до ваксини на жителите на Европейския съюз на свое съвещание през ноември Министерският съвет утвърди протоколно решение за предприемане на дейности от страна на България за обезпечаване на доставки от имунизацията, предлагана от фармацевтичната компания “Janssen “.Така страната ни се ангажира да взе участие в покупката на всички ваксини от европейското портфолио.

Заради в началото изразения експлицитен отвод от подписване на контракт с “Janssen “ обаче правният механизъм за приемане на дози от тази ваксина минава през съглашение с друга държава-членка , която да даде на България желаните количества от имунизацията на същата цена и при същите условия, които биха били реализирани при присъединяване в общата покупка на Европейска комисия.

Така в последна сметка България ще купи дози от имунизацията на “Janssen” от Швеция, която е избрана за координатор на процеса по разпределение на количествата сред държавите-членки .

Предварителното съглашение на Европейска комисия с “Janssen” предвиждаше систематизиране на 200 млн. дози от имунизацията на компанията, като за всяка страна са били избрани квоти по отношение на каузи на популацията от общото население на Европейски Съюз. За България са били избрани 3 100 000 дози. В следствие обаче е било реализирано единодушие да се даде част от общото количество за покупка от Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Исландия. Така след преразпределението България ще получи 2 млн. дози от имунизацията .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР