България ще бъде първата държава в света, която ще изнася

...
България ще бъде първата държава в света, която ще изнася
Коментари Харесай

Изнасяме по 300 тона шафранови луковици за Китай годишно

България ще бъде първата страна в света, която ще изнася шафранови луковици за Китай. Това разгласи през вчерашния ден шефът на Центъра за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев. Ако всички процедури приключат, още тази година можем да изнесем 20 тона, а от следващата година се възнамерява износ на 300 тона шафранови луковици годишно, осведоми Гелев. Цената, на която сега се продават шафрановите луковици в Китай, е към 2,5 евро за кг. При експорт на 300 тона годишно става въпрос за продукция за към 1 млн. евро.

Сделката за експорта на екзотичната фалшификация и суровина за козметиката е контрактувана при подписаното тристранно съглашение сред центъра, управителен от Гелев, Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови артикули и китайския тръст " Джъдзян Янтйен за земеделие, просвета и технологии Ко ООД ". По думите на Гелев най-известните български артикули в Китай са козметичните с маслодайна роза, виното и киселото мляко с марката " Момчиловци ".

Центърът е създал специфични наръчници в помощ на бизнесмените, които желаят да стъпят на китайския пазар. Те се популяризират гратис. Първият е в детайли напътствие по какъв начин става регистрацията на комерсиална марка или марка за услуга в Китай. Готов е и справочник за електронна търговия. В него в детайли са обяснени процесите на освобождение от митница, налозите, данните, платформите, митническата инспекция и логистиката, закупуването на артикули от Китай и така нататък

В щемпел е и пособие за импорт на селскостопански и други артикули в Китай. От него излиза наяве, че с изключение на модифицираните артикули от хранително-вкусовата индустрия за Китай могат да се изнасят единствено артикули, за които има написани двустранни протоколи и чиито процедури са завършени. В момента са открити 31 процедури за импорт в Китай на български агропродукти. Завършени са тези за царевица, люцерна, риба и рибни артикули, мляко и млечни артикули, комбинирани фуражи на растителна основа и фуражни добавки, белено слънчоглед, отпадъчни материали от производството на рафинирано масло и алкохол.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР