България се въздържа да подкрепи в Общото събрание на ООН

...
България се въздържа да подкрепи в Общото събрание на ООН
Коментари Харесай

България се въздържа да подкрепи резолюцията на ООН за спиране на огъня в Газа

България се въздържа да поддържа в Общото заседание на Организация на обединените нации резолюция, призната с голямо болшинство, за филантропично преустановяване на огъня в Ивицата Газа, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Одобрението на резолюцията бе мощна проява на международна поддръжка за преустановяване на войната сред Израел и Хамас и сподели също възходящата изолираност на Съединени американски щати и Израел, отбелязва организацията.

Гласовете в 193-членния орган на международната организация се разпределиха по следния метод: 153 гласа " за ", 10 гласа " срещу " и 23 гласа " въздържал се ". Подкрепата бе по-голяма, в сравнение с за резолюцията от 27 октомври, която призоваваше за " филантропично помирение ", водещо до преустановяване на военните дейности, където гласовете бяха 120 на 14 при 45 въздържали се, напомня АП. Европейските страни не бяха единни. Франция поддържа резолюцията, а Германия се въздържа. Австрия и Чехия бяха срещу. Сред въздържалите се бяха също Италия, Нидерландия, Румъния, Словакия, Унгария, както и Англия и Украйна.

След като предходната седмица Съединени американски щати постановиха несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с искане за филантропично преустановяване на огъня, арабските и ислямските страни приканиха за изключителна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, на която да се гласоподава резолюция със същото искане.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото заседание не са правно обвързващи, припомня АП. Но посланията на Общото заседание " също са доста значими " и отразяват международното мнение, съобщи представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

Гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации отразява възходящата изолираност на Съединени американски щати, които отхвърлят да се причислят към настояванията за преустановяване на огъня. Смята се, че само Съединени американски щати като непосредствен съдружник на Израел и максимален негов снабдител на оръжие може да убеди еврейската страна да одобри преустановяване на огъня, отбелязва организацията.

Съединени американски щати нямат право на несъгласие в Общото заседание на Организация на обединените нации, припомня Ройтерс. Съединени американски щати гласоподаваха срещу резолюцията, дружно с Израел и осем други страни, отбелязва организацията.

Посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфилд съобщи преди гласуването, че в резолюцията има детайли, които Съединени американски щати поддържат, като потребността от незабавни дейности по отношение на ужасната филантропична обстановка в Газа, отбраната на цивилните и освобождението на заложниците. Същевременно тя уточни, че „ всяко преустановяване на огъня в този момент ще бъде краткотрайно в най-хубавия случай, и рисково – в най-лошия: рисково за израелците, които ще станат обект на безмилостни офанзиви, рисково и за палестинците, които заслужават късмет да изградят по-добро бъдеще за самите тях, свободни от „ Хамас “.

Общото заседание на Организация на обединените нации отхвърли корекция на Съединени американски щати, която съдържаше наказание на „ отвратителните терористични офанзиви на „ Хамас “ и вземането на заложници “. Отхвърлена бе и корекция, препоръчана от Австрия, в която се посочваше, че заложниците са " държани от Хамас и други групировки " и би трябвало да бъдат освободени " неотложно ".

Палестинското президентство приветства резолюцията и прикани страните, които са дали своят вот в поддръжка на текста, да задължат Израел да я приложи, оповестява още Ройтерс.

" Смятам, че това ще изпрати обръщение до Вашингтон и до други страни ", съобщи палестинският дипломат в Организация на обединените нации Рияд Мансур преди гласуването. По думите му едно искане от страна на Организация на обединените нации, без значение дали става въпрос за Съвета за сигурност или Общото заседание, би трябвало да се възприема като обвързващо, осведоми АП.

Палестинската формация „ Хамас “ също привества резолюцията и прикани интернационалната общественост да продължи да оказва напън върху Израел да я съблюдава, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на Иззат ел Решик, почитан представител на „ Хамас “.

Резолюцията показва " сериозна угриженост от пагубната филантропична обстановка в линията Газа и страданията на палестинското цивилно население " и в нея се споделя, че палестинците и израелците би трябвало да бъдат предпазени в сходство с интернационалното филантропично право.

Тя изисква от всички страни да съблюдават интернационалното филантропично право, " изключително във връзка с отбраната на цивилното население ", и приканва за " неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници, както и за обезпечаване на филантропичен достъп ".

В резолюцията не се загатва „ Хамас “, чиито бойци убиха към 1200 души и отвлякоха към 240 при изненадващата офанзива в Израел на 7 октомври, която даде началото на войната.

Войната донесе невиждана гибел и опустошения, като огромна част от северната част на Газа беше унищожена. По данни на ръководеното от „ Хамас “ министерство на опазването на здравето са убити над 18 000 палестинци, 70 % от които деца и дами, а над 80 % от 2,3-милионното население е прогонено от домовете си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР