България се сети да защитава българското кисело мляко и бяло

...
България се сети да защитава българското кисело мляко и бяло
Коментари Харесай

България след 14 години в ЕС тръгна да защитава киселото мляко и сиренето си



България се сети да пази българското кисело мляко и бяло саламурено сирене след 14 години в Европейски Съюз. Министерство на земеделието заяви в сряда, че най-накрая е изпратило в Европейска комисия заявки за регистриране на " Българско кисело мляко " и " Българско бяло саламурено сирене " като предпазени наименования за генезис (ЗНП) в Европейския указател на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции на аграрни артикули и храни. Инициатор на отбраната е съдружие " Български обичайни млечни артикули ".

Кой и за какво закъсня?

Голямото забавяне идва след безгрижие на българските служители и илюзия на млекопреработвателния отрасъл, че имат отбрана от българското патентно ведомство .

Част от българските млекопреработватели чакаха на пазара на Европейски Съюз да не престават да важат отбраните им за наименованията " българско кисело мляко ", " бяло саламурено сирене ", “лютеница” и други, които имат пред българското патентно ведомство. Но, действително тази отбрана за общия пазар на Европейски Съюз се оказа, че е отпаднала още през 2008 година и българските служители са бездействали в първата година от участието ни , през която са могли автоматизирано да се пробват да защитят съществуващите на българския пазар наименования на обичайни артикули.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР