България се присъедини към на 46 държави, която обявява Русия

...
България се присъедини към на 46 държави, която обявява Русия
Коментари Харесай

България и още 45 държави признаха Русия за държава окупатор

България се причисли към на 46 страни, която афишира Русия за страна окупатор поради анексирането през 2014 година на Кримския полуостров дружно с град Севастопол. Нашата страна бе показана от министъра на външните работи Светлан Стоев. Той бе измежду учредителите на Международна кримска платформа, чиято цел е да координира напъните на страните, които упорстват за връщане на Кримския полуостров на Украйна.

„ Този конгрес е подобаващото място да потвърдя още един път мощната и обичайната поддръжка на България за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници, в това число териториалните води “, сподели министър Стоев. „ Като черноморска страна ние сме загрижени от възходящата милитаризация на района... Деокупацията на Крим и регулирането на спора в Източна Украйна би трябвало да останат високо в интернационалния дневен ред “, сподели още първият ни посланик. Той подчертава и върху нуждата от обезпечаване на свободно прекосяване през Керченския пролив към украинските пристанища в Азовско море.

Декларацията " приканва Руската федерация да извършва отговорностите си като страна окупатор според нормите на интернационалното филантропично право и упорства Руската федерация неотложно да прекрати всички нарушавания на човешките права и злоупотребите във връзка с жителите на Крим, като обезпечи цялостен и безконтролен достъп до Крим на представителите на районните и интернационалните мониторингови механизми за правата на индивида ". Осъжда се политиката на Москва за заплашване в Крим на публицисти, правозащитници и юристи. Държавите се афишират срещу " продължаващата съветска милитаризация на Крим " и затрудняването на свободното мореплаване край неговите крайбрежия. Критикува се " продължаващото изменяне на демографската конструкция на окупирания полуостров посредством преселване на съветски жители в Крим ".

Идеята за Кримската платформа бе развита от украинския президент Володимир Зеленски на 4 септември 2020 година пред сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации. Руската организация ТАСС видя, че датата 23 август за основаване на Платформата е съответствува с датата при сключването на Пакта Рибентроп-Молотов в Москва през 1939 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР