България се приближи с още една крачка напред по пътя

...
България се приближи с още една крачка напред по пътя
Коментари Харесай

Кабинет надали ще има - избори на 18 или 25 септември

България се приближи с още една крачка напред по пътя към следващите предварителни парламентарни избори, откакто Българска социалистическа партия разгласи, че приключва договарянията с Политическа партия за нов кабинет поради невижданото изпъждане на 70 съветски дипломати.

" Продължаваме да вършим всичко допустимо да излъчим държавно управление в този мандат ", съобщи ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме Промяната " (ПП) Андрей Гюров след изказването на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Пред публицисти в коридорите на Народното събрание той сподели, че в понеделник е даден мандат на преговорен екип от Политическа партия за диалози с съдружните сътрудници за съставянето на кабинет. " Сега имаме нова информация на масата, надлежно би трябвало да седнем да обмислим и да се върнем на масата на договарянията, където се надяваме и Българска социалистическа партия да осмислят тяхното мнение ", разяснява Гюров. Той сподели, че Политическа партия ще свика груповите си органи, с цел да разиска новата обстановката.

" Път за договаряния постоянно има ", акцентира също Гюров. И добави, че до петък, когато се чака президентът Румен Радев да връчи първия изследователски мандат на Политическа партия, има време и " всички варианти са на масата ".

На въпрос дали от Политическа партия са обсъждани други имена за министър председател, също така на Кирил Петков, Гюров сподели: " Засега не сме стигнали на стадий, на който да обсъждаме личен състав на държавно управление. Обсъждаме формула и стратегия, зад която всички съдружни сътрудници да се обединят ". В момента, в който имаме тази формула, тогава ще приказваме за личен състав, добави той.

Пред публицисти в коридорите на Народното събрание по-рано Мирослав Иванов, краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител на Народното събрание и народен представител от Политическа партия, сподели: " Г-н Петков е все още нашата кандидатура ". Той посочи, че в Политическа партия решенията не се взимат еднолично.

" За нас е значимо да има държавно управление с първия мандат в този парламент и ние ще създадем нужното това да се случи ", разяснява пред публицисти в Народното събрание Атанас Славов, заместник-председател на ПГ " Демократична България " (ДБ).

Демократична България ще поддържа държавно управление на " Продължаваме Промяната " с първия мандат с ясна визия какво би трябвало да се направи в идващите няколко месеца. Изключително значимо е по тематики като външна политика, защита, рационализация, сигурност да имаме обща позиция на съдружните сътрудници, уточни Славов. По стратегически за страната въпроси би трябвало да приказваме на един глас, добави той.

Атанас Славов сподели, че въпросът с изгонването на съветските дипломати от България е бил поставян неведнъж на съдружен съвет по самодейност на " Демократична България ". Беше наше искане много време, в това число и за изгонването на самия дипломат, тъй че действието не е еднолично на премиера, разяснява депутатът от Демократична България.

Поредният трус във към този момент тройната коалиция, подбуден от изгонването на съветските дипломати, обаче сигурно ще усложни договарянията сред досегашните сътрудници - Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, по този начин както и въпросът " Македония " стана ненапълно причина за рухването на държавното управление на Кирил Петков.

Избори за ново Народно заседание се създават най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното, гласи Конституцията. Ясно е обаче, че избори в разгара на лятото - примерно през август са съвсем невъзможни. В подобен случай, в случай че Промяната не успее да събере нужната поддръжка от 121 депутати, които да поддържат ново държавно управление, отиваме на избори. И най-вероятните дати за това са във втората половина на месеца - в неделите на 18 или 25 септември.

Разбира се преди президентът Румен Радев да разпусне 47-то Народно заседание и да насрочи нови избори за парламент би трябвало да се завърти парламентарната рулентка и нито една от трите партии, които ще получат мандат да не го осъществя. Ако не се бави топката от Радев за връчването на мандатите, чисто механически във втората половина на юли той може да разпусне Народното събрание и да даде дата за избор през септември. Ако задачата е изборите да са през октомври, то тогава Народното събрание би трябвало да работи до края на юли и да се протака процедурата за връчване на мандат.

При връчването на изследователски мандат за сформиране на държавно управление обаче съответната партия има период единствено от една седмица, с цел да върне изпълнен мандата или пък да го откаже.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР