България се прекланя на 2 юни пред подвига на Христо

...
България се прекланя на 2 юни пред подвига на Христо
Коментари Харесай

Почитаме подвига на Ботев и загиналите за свободата ни

България се прекланя на 2 юни пред подвига на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на българския народ.

Точно в 12 часа по традиция сигнал на сирени ще призове за респект към паметта и подвига на Ботев и героите от национално-освободителните битки.

В цялата страна ще се проведат възпоменателни празнувания и церемонии. В Деня на Христо Ботев и починалите за свободата и независимостта на България родолюбиви българи изкачват връх Околчица , където се организира всенародно поклонение.

Поради ограничаващите ограничения, свързани с ковид, и тази година на върха не е планувана публична стратегия.

" За мен най-голямото честване на Ботев е, когато заведеш детето си и му покажеш и разкажеш за делото и за живота на този човек. Всеки един от нас, в случай че грабне тази искрица и този пламък от него, ние ще сме почтени синовете на Ботев и неговото дело ", споделя гражданин на Враца, представен от БНР.

" На 2 юни се усещам извънредно горделив. Ежегодно се качвам. В тези моменти пламъкът избухва в още по-големи мащаби и възприятието не може да се опише “, показа различен негов съгражданин.

На път за историческия връх доста участници в похода отдават респект и на лобното място на Ботев в местността Йолковица.

По мотив 145-годишнината от гибелта на Христо Ботев, в родния град на поета бунтовник - Калофер , ще се състои протест поклонение.

Преди това от Националния музей „ Христо Ботев “ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс „ Христо Ботев “ с минута безмълвие ще бъде отдадена респект на героите, починали за свободата на България. 

С поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец ще бъде почетена годишнината от гибелта на Ботев и починалите за свободата на България в община Смолян .

Поклонение в Деня на Ботев ще има и пред монумента на починалите във войните в град Рила .
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР