България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и

...
България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и
Коментари Харесай

Румен Радев: Нуждаем се от Национален център за наблюдение и реакции при кризи

България се нуждае от народен център за наблюдаване, реакция и ръководство в случаи на естествени бедствия и рецесии, който в действително време да разпознава евентуални закани за популацията и да подхваща своевременни ограничения за отбрана на жителите. Това беше общата позиция на среща на " Дондуков " 2 на президента Румен Радев с началника на защитата ген. Андрей Боцев, шефа на основна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи основен комисар Николай Николов, Петър Горновски, ръководител на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) и Кирил Войнов, шеф на основна дирекция „ Надзор на язовирните стени и оборудванията " в ДАМТН.

 © Българска телеграфна агенция
Срещата се организира във връзка оповестеното бедствено състояние в Община Хайредин и заплахата от наводнения в страната. Директорът на основна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи основен комисар Николай Николов увери президента, че няма директна опасност за популацията и са взети всички нужни ограничения и има подготвеност за реакция при нужда. Николай Николов изрази признателността си за положителното взаимоотношение с Българската войска в случаи на бедствия и рецесии.

Участниците в срещата бяха единомислещи, че в България би трябвало да се сътвори система за техническо наблюдаване на язовирите на национално равнище, каквито ограничения са подхванати в Бургаска област. Отговорните институции са потърсили и експертизата на Института за галактически проучвания и технологии (ИКИТ) при Българска академия на науките за въвеждането на сателитно наблюдаване на рисковите язовири у нас. Председателят на ДАМТН Петър Горновски осведоми, че са подхванати дейности и за систематизиране и профилактика на рисковите водоеми в България.

Начините на финансиране и консумиране на ресурсите, с които разполагат общините, техническото съоръжение, образованието на фрагменти и доброволци, както и стимулирането на инженерното обучение измежду младежите, също бяха измежду тематиките на срещата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР