България се нуждае от коренно преосмисляне на парадигмата за сърдечносъдовата

...
България се нуждае от коренно преосмисляне на парадигмата за сърдечносъдовата
Коментари Харесай

Проф. Петров: България не трябва да бъде донор на пациенти за други страни

България се нуждае от радикално преосмисляне на парадигмата за сърдечносъдовата образна диагностика и основаването на модерни стандарти за качество в тази област. Тя би трябвало да включва единни условия към подготовката на фрагменти и надзор над работата им, както и към типа инсталация, с която се организира диагностиката. Това съобщи на конференция през днешния ден доцент Красимира Христова, кардиолог и ръководител на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика.

По думите й е безусловно неотложно у нас да се вкара система за узаконяване и ресертифииране на кардиолозите по ехокардиография и да се основат сертифициращи центрове, които дават отговор на европейските стандарти във връзка с съоръжение и образование на кардиолозите, а по този начин също и да има система за супервизия на обучителите. Едно от вероятните решения е да се върви към основаване на Единна комисия за узаконяване по ехокардиография, която да следи и управлява самостоятелното и качествено образование на експертите в региона на ехокардиографията и мултимодалната образна диагностика.

Проф. Христова бе безапелационна, че е по-добре у нас да има малцина сертифицирани центрове с добре подготвени експерти, които организират прецизни проучвания с качествена инсталация, в сравнение с да се залага на доста структури, които работят с остарели апарати и недобре готови лекари.

„ Водещи академични лечебни заведения към момента работят с морално остаряла инсталация, която е на 20 години, а се знае, че апаратурата за образна диагностика остарява морално след 5 години. Заради остарялата инсталация България не може да взе участие в разнообразни европейски стратегии в региона на опазването на здравето “, сподели тя и прикани българските евродепутати да спомагат по всевъзможен метод за приобщаването на страната ни към стратегиите на Европейски Съюз.

Проф. Иво Петров акцентира, че е неприемливо страната ни да продължава да бъде „ донор на пациенти “ за здравните система на други страни и да има хора, които отпътуват за чужбина, единствено с цел да бъдат диагностицирани.

Той бе безапелационен, че Дружеството на кардиолозите в България има задоволително сили, престиж и благоприятни условия да предложи хрумвания за ясно и поредна политика в региона на сърдечносъдовата диагностика, съответстваща на стандартите, възприети от Европейското кардиологично сдружение.

Според експертите неинвазивната образна диагностика е недофинансирана от НЗОК, което води до липса на тласък лечебните заведения да влагат във високотехнологична инсталация.

Доц. Христова увери, че от асоциацията ще се борят за повишение на заплащането на експертите, които работят в тази област. По думите й заплащането би трябвало да бъде обвързано и с увеличение на цените на клиничните пътеки, само че единствено в случай че лечебното заведение разполага със съответната инсталация и експерти, минали през несъмнено образование.

„ Това би трябвало да са условията, в случай че едно лечебно заведение желае да работи по контракт със Здравната каса “, сподели тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР