България се изкачи с 9 позиции и зае 37-мо място

...
България се изкачи с 9 позиции и зае 37-мо място
Коментари Харесай

България се върна на най-добрата си позиция в световния индекс за икономическа свобода

България се изкачи с 9 позиции и зае 37-мо място от 162 страни и територии в изданието за 2019 година на показателя " Икономическата независимост по света " на канадския институт " Фрейзър ", предава Българска телеграфна агенция. Година по-рано страната ни беше на 46-то място. Използваните данните в проучването са за 2017 година, оповестява Институтът за пазарна стопанска система, локален сътрудник на института " Фрейзър ".

В новата ранглиста България се завръща на най-високата си позиция, заемана в миналото в показателя, като повтаря класирането си от 2009 година, когато страната ни отново е 37-ма. От 2009 година до 2015 година има утежняване в представянето на страната в показателя, а от 2015 година се следи превръщане на наклонността, означават специалистите.

Няма изненади в подреждането на водачите по икономическа независимост и тази година - на първите места се подреждат Хонконг (със стойност на показателя 8,91 от вероятни 10), Сингапур (8,71) и Нова Зеландия (8,5), а челната десетка се добавя от Швейцария, Съединени американски щати, Ирландия, Обединеното Кралство, Канада, Австралия и Мавриций, като всички са със стойност на показателя над 8. На другия завършек на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като множеството от страните на дъното са в условия на революция, тежка икономическа рецесия или и двете.

Над България в класацията на показателя се подреждат Испания и Швеция, а под нея - Израел и Белгия. Общият растеж в цената на показателя е 0,12 - от 7,43 до 7,55. За съпоставяне, в първата година, в която страната ни взе участие - 1985 година, цената му е била 5,27.

Динамиката и класирането на страната обаче надалеч не е еднообразно в другите категории на показателя.
dd.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР