България се гордее с евродирективата за насърчаване използването на енергия

...
България се гордее с евродирективата за насърчаване използването на енергия
Коментари Харесай

България се гордее с директива, премахваща административни тежести за ВЕИ, обяви Жечо Станков

България се гордее с евродирективата за поощряване потреблението на сила от възобновими източници. Това изясни от трибуната на Народното събрание бургаският народен представител от ГЕРБ-СДС Жечо Станков – някогашен зам.-енергиен министър в държавните управления „ Борисов “ 2 и 3.

Повод за изявлението му бе спор върху промени на второ четене в Закона за силата от възобновими източници, препоръчани от Министерски съвет. Те са свързани с транспониране на съответната евродиректива.

От „ Възраждане “ се възпротивиха на поправките, което е традиция за тях, когато става въпрос за начинания на Европейския съюз.

Голяма неточност е този законопроект, разгласи депутатът от групировката Йордан Тодоров, който е член на парламентарната Комисия по енергетика.

Промените се вършат единствено за да се усвоят 600-700 млн. евро „ от компании на Киро и Асен “; вредите ще са доста по-големи; текстовете са неприложими, като че ли са от гугъл-преводач; това е неразбирателство, бяха измежду причините на Тодоров, без да уточни нещо по-конкретно.

Реакция пристигна от народни представители от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) и ГЕРБ.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ изкоментира, че до момента Йордан Тодоров му правел положително усещане като член на Комисията по енергетика. В случая обаче изявлението му било напълно политическо.

Промените целяли да се задоволи капиталовият интерес в областта на ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), който бил най-вече частен, само че който бил лимитиран от страната посредством административни спънки. Ставало въпрос за европейски условия и стандарти, целящи хората сами да си създават силата.

Жечо Станков също изрази отчаяние от сътрудника си Тодоров: „ И аз ще стартира изявлението си с това, че в моите очи като член на Комисията по енергетика постоянно съм Ви разглеждал като специалист, който схваща в подробност работата, която вършим там, и по никакъв метод Вашето изявление не оправдава тази експертиза. Напротив! “

„ Тук приказваме значително за транспониране на инструкция – инструкция, която България контракти по времето на своето председателство; инструкция, която, в случай че не приемем, ще стартираме да плащаме санкция към 30 000 евро дневно. В рамките на месец – близо 1 млн. евро “, уточни Станков.

„ България се гордее, че е приела тази инструкция по време на българското председателство, тъй като тя слага задачите на Европа за идващите 10 години. Гордее се, тъй като слага понижаване на всички административни тежести пред хората, слага обвързване на общините, които пък да отворят работа на едно гише, с което да изясняват на българските жители по какъв най-бърз метод могат да си изградят такава апаратура с финансова помощ от страната, с финансова помощ от Европа, с помощ, в случай че щете, от общини, които също са планували такива принадлежности. Даваме опция на консуматорите – по този начин наречените конзюмъри, да се трансфорат в прозюмъри. С други думи – освен да употребяват, само че и да създават сила, което ще сложи и самата енергийна мрежа в много по-комфортно положение. Ще е доста по-защитена, ще увеличи националната ни енергийна сигурност. Така че целият обсег на закона с понижаване на административната тежест, предоставяне на бита на спомагателни права, задължаване на общините да дават информация, е единствено част от портфолиото, което този закон дава като късмет отсега нататък, и България би трябвало да се гордее с тази инструкция – че беше призната точно по време на нашето председателство “, добави бургаският депутат.

Йордан Тодоров взе думата за къса дуплика: „ Бих се съгласил с вас единствено и само в случай че в този законопроект имаше повече текстове, които застъпват развиването на мрежата. За страдание, без развиване на мрежата всичко това, което господин Станков изброи, си остават едни положителни пожелания, само че нищо на процедура. Благодаря! “

Очаквайте детайлности

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР