България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на

...
България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на
Коментари Харесай

Радев от Брюксел: България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, а не за Украйна

България се ангажира с производството на снаряди за потребностите на наши сътрудници, в случай че те изискат това, а не за Украйна. Това съобщи президентът Румен Радев преди съвещанието на Европейския съвет, който стартира през днешния ден в Брлюксел.

" Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която стартира точно от България, като самопризнание за традициите, опита и огромния потенциал на отбранителната ни промишленост. С Европейска комисия ще работим за повече вложения в отбранителната ни промишленост, само че България не взе участие в взаимната доставка за снаряди за Украйна дружно с други 9 страни. Ангажираме се единствено със снаряди, които могат да отидат при наши сътрудници, в случай че те изискат това. Но не и с Украйна ", сподели Радев.

Президентът уточни, че България е значима част от Европейския механизъм за подсилване на мира, основан година преди войната в Украйна.

„ България е значима част от европейския механизъм за подсилване на мира. Тази самодейност беше основана през 2021 година – една година преди войната в Украйна. Този значим съставен елемент от тази самодейност за подсилване на отбранителните качества на страните от Европейски Съюз е изцяло в светлината на европейската визия са стратегическа автономност “, разясни президентът.
Румен Радев означи, че страната ни не се е отказала от Планът за обективен преход.

Служебното държавно управление не се е отказало от Плана. Това е някакво неразбирателство с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим проектите, съгласувани с трите значими области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим, сподели Радев.

Според него е изцяло допустимо България да бъде призната в Шенгенското пространство през октомври тази година, в случай че извърши всички значими стъпки и направи нужните законодателни промени. Той акцентира, че се водят диалози с нидерландския министър председател Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с Европейска комисия и със Съвета.

Радев дефинира решението на управляващите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на изтощение и суматоха. " Това отеква доста неприятно в Европейски Съюз. Това решение е израз на суматоха и изтощение, тъй като управляващите в Република Северна Македония би трябвало най-накрая да признаят, че има македонски българи и българско наличие в Северна Македония не от в този момент, а от епохи - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решителност на България и нашите европейски сътрудници Република Северна Македония да впише българите в своята конституция ", добави президентът Радев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР