България със сигурност ще върви към развитие на ядрената енергетика

...
България със сигурност ще върви към развитие на ядрената енергетика
Коментари Харесай

Александър Николов: Със сигурност вървим към ядрена енергетика, дискусията продължава

България сигурно ще върви към развиване на нуклеарната енергетика и то по този начин, че да сме по-малко подвластни от настоящите снабдители на гориво, аварийни елементи и технология. Това съобщи в " Говори в този момент " министърът на енергетиката, който преди дни се завърна от аудиенция в Съединени американски щати, където разиска благоприятни условия за съдействие в региона на енергетиката.

Конфликтът в Украйна изнесе на дневен ред нуждата от действителна диверсификация, акцентира той. Според него страната ни има достъп до терминали за полутечен газ и не възнамерява построяването на спомагателни отвън тези, в които сега взе участие.

Министър Николов не сподели изрично дали бихме могли да разчитаме на импорт на полутечен газ от Съединени американски щати при положение на прекъсване на газовите доставки от Русия, само че посочи, че не е невероятно.

Проучва се успеваемостта на дребните модулни реактори като вероятно се разисква дали може да се построи сходна спомагателна мощ към АЕЦ " Козлодуй ". За момента обаче няма безапелационни данни, че тази технология работи дейно, стана ясно от думите на Николов.

По време на визитата си в Съединени американски щати енергийният министър е провел срещи с голям брой компании, от които чака вложения у нас, свързани с плановете по Плана за възобновяване и резистентност, и прехода към " зелена сила ".

Предстои да се посочи ориста на по този начин наречените " американски ТЕЦ-ове " в Маришкия басейн. По думите на министър Николов е обсъждано разширение на капиталовия им капацитет в " по-зелена " посока.

В " Говори в този момент " съобщи, че съгласно него има проблем в управлението на " Топлофикация – София " и контролът в сдружението. По думите му " Топлофикация - София " е пропуснала опцията да се модернизира, участвайки в планове с европейско финансиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР