България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия поискаха от Европейската комисия

...
България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия поискаха от Европейската комисия
Коментари Харесай

България и още четири държави искат удължаване на забраната за внос на украинско зърно

България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия желаеха от Европейската комисия да удължи възбраната за продажба на украински пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе в петте страни най-малко до края на годината, прадеде БНР.


Забраната бе въведена през юни със период до 15 септември, с цел да се предотврати подбиването на цените на селскостопанските артикули в тези пет страни. Опасенията са, че казусът ще се изостри още веднъж след блокирането на Черно море от Русия, а Киев ще бъде заставен да изнася повече храни през западната си граница.

От името на петте страни Полша акцентира, че желаната възбрана не е ориентирана против Украйна, а е за отбрана на локалните фермери, и че директните пътища за украински артикули би трябвало да останат отворени.

За втора поредна нощ Русия нападна пристанищния град Одеса с крилати ракети " Калибър ". Нападението съответствува и с излизането на Москва от съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море.

Шестдесет хиляди тона зърно, предопределено за експорт и съхранявано в украинското пристанище Черноморск, покрай Одеса са унищожени при съветски удари тази нощ, заяви украинският министър на земеделието Микола Солски. Президентът Володимир Зеленски упрекна Русия в " тенденциозен обстрел " по обекти, употребявани за експорт на украинско зърно, само че разгласи, че Киев не се опасява да продължи износа и без присъединяване на Москва в зърнената договорка.

" Искаме сътрудниците - Организация на обединените нации и Турция - да не се опасяват да създадат всичко належащо, с цел да използваме черноморския кулоар и без присъединяване на Руската федерация. Корабни компании ни увериха, че са подготвени да продължат да транспортират украинско зърно, в случай че Турция разреши да минават през Босфора ", разяснява Зеленски.

Русия даде период от три месеца да бъдат изпълнени настояванията ѝ за облекчение износа на торове и селскостопанска продукция, с цел да се върне в съглашението.

В същото време Германия разгласи, че ще окаже цялостна поддръжка на Украйна в намирането на различни направления за експорт на зърно. Външният министър на Берлин Аналена Бербок предложи да се употребяват европейските коридори по суша.

А петте прилежащи на Украйна страни - Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния - желаеха от Европейски Съюз да им разреши да удължат рестриктивните мерки, които постановиха върху вноса на украински зърнени артикули след 15 септември, когато изтича срокът им.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР