България произвежда все повече и изнася все повече стоки на

...
България произвежда все повече и изнася все повече стоки на
Коментари Харесай

Томислав Дончев: България произвежда все повече и изнася все повече стоки

България създава от ден на ден и изнася от ден на ден артикули на външните пазари. Страната ни е и все по-атрактивна и притегателна за непознати вложения, поради стабилната стопанска система и ниските данъчни ставки.

Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев при формалното разкриване на Българо-японски бизнес конгрес, който се организира в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Отношенията сред двете страни датират от десетилетия. Дори във времената когато ни разделяше „ желязната завеса ”успяхме да изградим взаимноизгодни връзки в областта на политиката и стопанската система. Ние имаме натоварен културен продан и разговор. Аз настоявам даже, че имаме топли прочувствени връзки сред хората, което е добре, само че това е извънредно незадоволително. Голямата задача, която стои пред нас е по какъв начин да надградим всичко това и по какъв начин да реализираме повече ”, съобщи Дончев.

Той добави, че стокообменът сред двете страни е в размер на над 160 млн. щ.д., което съгласно него е извънредно незадоволително съгласно капацитета, който имат двете страни. Вицепремиерът посочи, че желае да види повече японски вложения в България и акцентира, че след рестарта на страната преди близо три десетилетия сме съумели да възродим цели клонове на българската стопанска система включително и българската промишленост.

„ България е известна с неповторимата в доста отношение селскостопанска продукция – розово масло, кисело мляко, вино, сирене. Както и с природата и културата. Това е доста дребна част от страната ни. Не би трябвало да пропущаме обстоятелството, че България е част от Европейски Съюз и общия пазар, който е най-богатият. Всяко нещо създадено нас има достъп до пазарите на всички страни-членки. Радостно е, че страната ни създава от ден на ден и изнася от ден на ден и повече – хранителни артикули, изключително горделив съм от възраждането на осведомителните технологии и смятам, че тук има голям капацитет за взаимна работа ”, съобщи вицепремиерът.

Томислав Дончев сподели, че у нас има 5 настоящи завода, само че той желае повече и чака нови и по-големи вложения в България. В подмяна на това той сподели, че е належащо в допълнение подпомагане от страна на държавното управление и то ще бъде обезпечено.

По време на форума беше подписано и комерсиално съглашение сред двете страни, което да докара до усилването на връзките сред България и Япония.

Заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев акцентира, че задачата на бизнес форума е да ускори стокообмена сред двете страни, както и да се открият контакти сред локални и японски компании за иницииране на взаимни планове. Според него това ще даде доста благоприятни условия за възстановяване на бизнес климата в страната и ще даде опция България да бъде презентирана пред другите страни.

На въпрос на БГНЕС какво може да предложи нашата страна на Япония и назад, Манолев съобщи, че България се стреми да предложи артикули с висока добавена стойност и акцентира, че такива браншове са автомобилния, машиностроителния, осведомителните технологии, аутсорсинг и други и точно в тази посока търсят съдействие с Япония, която е известна с високотехнологичните си артикули.

„ Конкретен интерес има във връзка с вложения в индустриалните зони в България. Предстои, в границите на програмата си, японските компании да посетят индустриалните зони в Божурище и Пловдив и да набележат съответни планове, които биха осъществили у нас ”, разяснява Манолев.

Той добави, че е доста значимо е да се покажат преимуществата на България, както и да се подчертава върху това, че тя е извънредно постоянна финансово и политически. Зам.-министърът акцентира, че несъмнено преимущество на страната ни са удобната данъчна система, квалифицираните фрагменти и ниската индустриална цена, което в действителност интересува и притегля задграничните вложители към България.

Манолев регистрира, че въпреки и стокообменът сред двете страни да е дребен, то той е най-голям през 2017 година за интервал от 9 години. Той посочи, че за първите три месеца на 2018 година бележим растеж от 48% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Българо-японският бизнес конгрес е продължение на постигнатите договорености за задълбочаване на икономическото съдействие сред двете страни по време на формалното посещаване на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе в България през януари 2018 година и доказани по време на визитата на вицепремиера Дончев в Япония през февруари 2018 година /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР