България продължи да отказва да се поддаде на натиска да

...
България продължи да отказва да се поддаде на натиска да
Коментари Харесай

София отново отряза Скопие за ЕС

България продължи да отхвърля да се поддаде на натиска да каже " да " на пътя на Северна Македония към Европейски Съюз, макар предизвестията от страните от блока, че с тази обсада " Европейски Съюз си стреля в крайници “.

Министрите по европейските въпроси  обсъдиха приемането на рамката за договаряния за Република Северна Македония и Албания и съгласно дипломатически източници България е отказвала да отстъпи, съобщава  организация МИА.

Според  македонската организация най-настоятелна е била Германия, която демонстрира мощен ангажимент за започване на договаряния със Скопие.На българските дипломати е изтъкнато, че е заложено доверието в целия Европейски съюз и че рецензиите на страните членки към позицията на България са „ многочислени “. 

Българският представител е декларирал, че „ Европейски Съюз не схваща дълбочината на казуса “ сред Скопие и София, че този спор е европейски въпрос и че България е в „ характерна обстановка “ заради идните избори през юли.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев миналата седмица беше на посещаване в България.  Заев съобщи, че в случай че България поддържа началото на договарянията на РСМ с Европейски Съюз, то македонците ще създадат нужните взаимни отстъпки по оспорваните исторически тематики. Заев подчертал още, че чака нов тласък за работата на взаимната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на районен съд Македония е сложил на масата за договаряния, се отнасяло до ускоряването на железопътния план Гюешево-София.

Засега обаче Скопие не демонстрира същинско предпочитание да отговори на българските условия за преустановяване на историческите разногласия и езика на омразата. Въпреки позитивните заявления липсват резултати в осъществяването и използването на подписания през 2017 година контракт за добросъседство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР