България продължава да е страна източник на жертви на трафик

...
България продължава да е страна източник на жертви на трафик
Коментари Харесай

153-ма българи са станали жертви на трафик на хора през 2022 г.

България продължава да е страна източник на жертви на трафик на хора. 153-ма са потърпевшите при трафик на сънародници за предходната година по данни на прокуратурата, съгласно новите досъдебни производства.

62 са жертвите на полова употреба - съвсем всички са дами. 44 са жертвите на насилствен труд. Един мъж е станал жертва и на трафик на органи.

По статистика в клопката на трудовата употреба най-често попадат мъже, а измежду най-рисковите браншове е селското стопанство.

Преди година Игнат работи като интернационален водач в Италия. Още в първия ден го изпращат да товари камион. По време на работа мъжът пада отвисоко и влиза в болница с заплаха за живота.

„ Не ми пуснаха контракт, а ми донесоха документите, никой не мина от компанията да ме види. По телефона сътрудници, които бяха по-близки с шефовете, ми споделяха да споделям, че съм паднал пред магазин, и изобщо да не се раздуват тия неща, че съм паднал при товаренето “, споделя Игнат.

От болничното заведение настояли да извикат полиция поради получените тежки контузии, само че мъжът се страхувал за живота си. Отказал се и от правна помощ.

За да не попадате в клопката на „ актуалното робство` “ в чужбина първо би трябвало да се запознаете с изискванията за работа и настаняване.

„ Цялата нужна документи следва да бъде предоставена на езика на сезонния служащ. Един от признаците за евентуална машинация е срещи отвън офиса или липса на сходна активност, реализирана в България “, изясни Невена Зидарова, ръководител на службата по трудови и обществени въпроси към посолството в Мадрид.

„ Когато има оповестена доста висока заплата за нискоквалифицирана работа, в случай че документите им за идентичност са арестувани или в случай че посредническата организация, медиаторът, който им оказва помощ да си намерят работа, им желае такса -значи нещо в действителност не е наред “, добави Ернеста Русева пред bTV. Тя е специалист в секретариата на НКБТХ.

Обезщетения се търсят по правосъден ред. У нас има единствено един случай на финансово обезщетение на жертва на трафик през последните години, тъй като е мъчно да се потвърди.

80 са сигналите за трафик в Националната комисия през предходната година. До края на март през тази към този момент са 16. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР