България Превозвачи vs. институции заради въвеждането на тол системата Олег

...
България Превозвачи vs. институции заради въвеждането на тол системата Олег
Коментари Харесай

Превозвачи vs. институции заради въвеждането на тол системата

България Превозвачи vs. институции поради въвеждането на тол системата Олег Асенов обясни по какъв начин ще се заплаща потреблението на пътищата, последваха бурни реакции 26 февруари 2020, 15:52  Няма да се купува нов аероплан за властта
Няма да се купува нов аероплан за властта
 Купища разгласи с пишман майстори, по какъв начин да се предпазим
Купища разгласи с пишман майстори, по какъв начин да се предпазим
 Д-р Кунчев: Вносът на ковид в България е неминуем
Д-р Кунчев: Вносът на ковид в България е неминуем
 Борисов: При зараза ще се оправим, само че ще е скъпо
Борисов: При зараза ще се оправим, само че ще е скъпо
 6 месеца българин лежи в арменски арест, какво прави страната
6 месеца българин лежи в арменски арест, какво прави страната
 Дефицит на маски и медикаменти против грип у нас
Дефицит на маски и медикаменти против грип у нас
 Агресия на пътя: Жесток побой с каска над възрастен мъж
Агресия на пътя: Жесток побой с каска над възрастен мъж
 Превозвачи на митинг поради тол системата, АПИ разясняват
Превозвачи на митинг поради тол системата, АПИ разясняват

тартът на тол системата се отсрочва за 27 март.

Това стана ясно по време на изключителна среща в Министерския съвет сред превозвачите и министърът на финансите Владислав Горанов, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков и министър председателят Бойко Борисов.

Дотогава превозвачите би трябвало да се снабдят с GPS устройства, които да мерят изминатите километри и надлежно да се платят.

"Нито Унгария ме интересува, нито Германия. България е изведена в макроикономическата рамка измежду най-хубавите в Европа. На фона на днешната вест, че сме финансово и стопански по-дисциплинирани от Германия, вместо това да си приказваме, ме занимават с 2 лв., 5 лв.. Или се оправяте, или не потегля тол системата ", разяснява министър председателят Бойко Борисов.

Коментарът му пристигна след недоволство на представители на сектора за условия от доставчиците на GPS устройства. Те желали договорите им да са извънредни и да се подписват за период от 10 години.

По-рано през днешния ден

Националният снабдител носи отговорност за събирането на паричния поток от тол таксите, без значение от употребяваните способи за таксуване - маршрутна карта, бордово устройство или GPS тракер.

Това съобщи Олег Асенов, член на Управителния съвет на организация "Пътна инфраструктура ".

Асенов взе участие в инициирана от няколко браншови транспортни организации полемика на тематика "Предизвикателствата при въвеждането и употребата на тол системата. В срещата вземат участие Асоциацията на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътищата, Камарата на автомобилните превозвачи в България, Конфедерацията на автобусните превозвачи и Националното съдружие на българските превозвачи.

Олег Асенов обясни благодарение на видеоклип по какъв начин ще се заплаща потреблението на пътищата у нас, по какъв тъкмо бизнес модел ще става това в навечерието на въвеждането на тол системата.

Той акцентира, че е изменена цифровата карта за таксуване и за 2 седмици е основана нова карта на покритие, която е предоставена на националните снабдители. С тази карта се основава и нов модел на тарифното покритие. Асенов изрази вяра, че предстоящите 4 млн. лв., които ще се съберат в резултат на тол системата, ще подобрят доста качеството на пътищата.

Що се отнася до терзанията на бизнеса за националните снабдители и техните условия за наемане на бордовите устройства, Олег Асенов уточни, че ще има доста понижение на месечната такса за обслужване на бордовите устройства.

Думите му обаче бяха посрещнати с бурни реакции от страна на превозвачите,

които показаха неодобрение от изискванията, които националните снабдители, "Интелигентни трафик системи " АД и "Конкорд смарт инфраструктура " АД, им оферират, а точно - месечен абонамент и депозит за бордовото устройство.

От бизнеса упорстват тези устройства да им бъдат предоставяни безплатно или с право на закупуване или депозит и без абонаментна такса. Сега от компанията оферират цена на месечния абонамент от 15,90 лева, без Данък добавена стойност, което прави 226,8 лева на година. От доставчика настояват, че това е промоционална цена, което превозвачите изрично не одобряват.

Превозвачите подозират лобизъм и умишлени ограничавания от страна на АПИ,

тъй като нямало работеща система за отчитане на GPS тракерите и е неприемливо начисляването на "такса обслужване " при използването на бордови устройства. Освен това те не са съгласни и с изискването за подписване на двугодишен контракт, чието вероятно предварително преустановяване изисква възнаграждение на неустойки.

Според превозвачите нито договорите, които националният снабдител е сключил с АПИ, нито общите условия към него, им дават право да начисляват спомагателна такса за обслужване към крайния консуматор.

От бизнеса не са съгласни и с това, че от АПИ не са планували различни неплатими пътища, а посочените такива от организацията били непроходими.

"Ако системата тръгне на 1 март, както е планувано, ще има страховит трус, тъй като тя не е подложена на стрес тест за ескалацията и ще се получи блокаж ", обявиха от бизнеса. В същото време от АПИ напомнят, че в случай че водачите решат да подценен разпоредбите, подлежат на наказания, които са обезщетителна такса на пътя или електронен фиш в края на деня. Глобата, ако не платят такса, е най-малко 1800 лв..

Автобусните превозвачи показаха противоречие от въвеждането на маршрутни карти,

които няма да могат да бъдат попълнени. От Камарата на автобусните превозвачи заплашиха, че няма да могат от понеделник за излязат на робота.

Проф. Олег Асенов се ангажира да подложи направените от бизнеса оферти на наново разискване на съвещателен съвет в Министерство на регионалното развитие.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи уточни, че не могат да се омаловажат партньорските договорености до момента, реализирани с държавното управление. Това, което би трябвало да се промени обаче, са изискванията на националните снабдители към превозвачите и да не се допусне монопол от страна на страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР