България прави първите реални стъпки към това да има медицински

...
България прави първите реални стъпки към това да има медицински
Коментари Харесай

България ще има Държавен медицински авиационен оператор

България прави първите действителни стъпки към това да има медицински хеликоптери, които да оказват освен незабавна здравна помощ, само че и да бъдат употребени за навременно превозване на органи за трансплантации. Министерството на превоза и известията ще е главен координатор по плана за основаването на Държавен авиационен оператор за медицински и профилирани интервенции.

На днешното си постоянно съвещание pравителството утвърди импортирания отчет от министъра на превоза и известията Николай Събев, оповестяват от отрасловото ведомство.

Припомняме, че през последните години държавното управление на Борисов даваше поръчки за закупуването на хеликоптери на няколко пъти. Имаше концепция и остарели военни хеликоптери да се ремонтират и да бъдат употребявани за медицински цели.

Експерти от Министерството на превоза и известията, Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи ще изготвят план на Закон за изменение и допълнение на Закона за гражданското въздухоплаване, който да уреди главните въпроси, а точно – основаването, структурата, функционалностите, финансирането и организацията на работа на новия оператор.

В Плана за възобновяване и резистентност са поети задължения за финансиране на закупуването на въздухоплавателни средства – хеликоптери за медицински цели и създаване на система за „ Спешна здравна помощ по въздух " или така наречен HEMS, припомнят от ведомството. Общият плануван запас е 103.3 млн. лева, като 86.1 млн. лева ще са сметка на Плана, а националното съфинансиране ще е в размер на 17.2 млн. лева Периодът на осъществяване на плана е 2022-2026 година
Какво в действителност планува плана?
Предложението включва закупуването на 6 медицински хеликоптери (единият, от които ще се финансира от Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020 г), само че и образование на медицински личен състав, както и подготовка на летателния състав. При реализацията на плана ще се отворят нови 128 работни места.

В концепцията на плана е записано, че системата за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха се провежда в Изпълнителна организация „ Хеликоптерна незабавна здравна служба” (ИА „ ХСМС”), директно подчинена на министъра на опазването на здравето.

HEMS ще бъде разгърната поетапно в 6 оперативни бази, една от които съществена, чиято локация разрешава да се покрие оптималната част от територията на Република България, позволяваща оказването на нужната помощ в границите на „ златния час “, и подчинени на изпълнителния шеф на ИА „ ХСМС”. Всяка ОБ ще разполага с по един брой хеликоптер:
София – съществена оперативна база където ще е ситуирано и управлението на ИА „ ХСМС”,Пловдив (летище Крумово)Варна (летище Балчик)Бургас (летище Сарафово)Плевен (летище Долна Митрополия)Ямбол (летище Безмер)
Пет от ОБ ще оперират в светлата част на деня, а шестата – през деня и нощем. След придобиването на нужната подготовка на летателните екипажи, базите които ще оперират през деня и нощем ще бъдат две (една в северната и една в южната част на България). Повикването на екипажите ще се реализира през диспечерски пункт, ситуиран в главната оперативна база, посредством Националната система 112.

Изграждането на нужната инфраструктура – логистични бази и площадки за кацане наоколо до лечебните заведения, ще бъде осъществено с национално финансиране, след избор на снабдител на медицинските вертолети.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР