Климатичните промени винаги са били част от историята на нашата

...
Климатичните промени винаги са били част от историята на нашата
Коментари Харесай

Иде нова ледена епоха?

Климатичните промени постоянно са били част от историята на нашата планета. От образуването ѝ преди милиарди години до днешния ден, Земята е преживявала трагични климатични събития, в това число няколко ледникови столетия.

Въпросът дали Земята може да преживее нова ледникова ера още веднъж излиза на напред във времето, изключително в подтекста на световното стопляне и изменението на климата. Но, дано разгледаме научните доказателства, които поддържат или отхвърлят опцията за нова ледникова ера, както и вероятните последици за нашата планета и човечеството.

Какво е ледникова ера?

Ледниковите столетия са интервали от време, през които огромни елементи от повърхността на Земята са покрити с ледени шапки и глетчери. Те се характеризират със обилни намаления на температурите и дълготрайни ледени покрития. През последните 2.4 милиарда години Земята е претърпяла няколко такива столетия, като последната, наречена Плейстоценова ледникова ера, завърши преди към 11,700 години.

Как се образуват ледниковите столетия?Орбитални цикли на Миланкович

Една от главните теории за образуването на ледниковите столетия е обвързвана с орбиталните цикли на Миланкович. Според тази доктрина, измененията в орбитата на Земята, наклона на нейната ос и прецесията на оста водят до промени в количеството слънчева сила, която доближава до повърхността на планетата. Тези промени в слънчевото лъчение могат да провокират дълготрайни климатични промени, в това число ледникови и междуледникови интервали.

Вулканична интензивност

Вулканичната интензивност също играе роля в климатичните промени. Големи вулканични изригвания могат да изхвърлят големи количества прахуляк и аерозоли в атмосферата, което води до понижаване на слънчевата радиация, достигаща до Земята, и намаление на температурите.

Континентален дрифт

Континенталният дрифт и измененията в позицията на континентите могат да въздействат на океанските течения и световния климат. Например, съществуването на огромни континенти в полярните региони може да способства за образуването на ледени шапки и намаление на световните температури.

Глобалното стопляне и ледниковата ера: Възможно ли е назад?

Глобалното стопляне, провокирано от човешката активност и увеличението на концентрациите на парникови газове в атмосферата, води до повишение на световните температури. Това събитие наподобява опонира на концепцията за нова ледникова ера. Все отново, някои учени предизвестяват, че дълготрайните климатични цикли и естествените процеси могат да провокират краткотрайно захлаждане макар настоящото стопляне.

Потенциални механизми

Един от евентуалните механизми за допустимо захлаждане е обвързван със забавянето или прекъсването на Атлантическото меридионално превръщане (AMOC), което включва Голфстрийма. Тази океанска течения играе значима роля в регулирането на климата в Северното полукълбо. Изследванията демонстрират, че световното стопляне и топенето на ледовете в Гренландия могат да доведат до закъснение на AMOC, което би могло да провокира доста захлаждане в Европа и Северна Америка.

Научните доказателства и модели. Палеоклиматологични данни

Изследванията на ледени ядра, морски утайки и други палеоклиматични данни дават значима информация за предишните климатични промени и ледниковите столетия. Те демонстрират, че Земята е претърпяла интервали на доста захлаждане и стопляне, свързани с орбиталните цикли и други фактори.

Климатични модели

Съвременните климатични модели употребяват тези данни, с цел да предвиждат бъдещите климатични промени. Въпреки че множеството модели плануват продължение на световното стопляне, някои от тях включват сюжети за краткотрайно захлаждане, провокирано от естествени фактори като вулканична интензивност или промени в океанските течения.

Последици от нова ледникова ера: Въздействие върху екосистемите

Ледниковата ера би имала обилни последици за световните екосистеми. Много растителни и скотски типове биха били принудени да мигрират или да се приспособяват към новите климатични условия. Това може да докара до всеобщо изгубване на типове и промени в биологичното многообразие.

Социално-икономически въздействия

Нова ледникова ера би имала съществени социално-икономически последици. Земеделието и питателните запаси биха били мощно наранени, което може да докара до световни хранителни рецесии. Студените климатични условия биха повлияли на енергийното ползване, увеличавайки потребността от отопление и повишавайки разноските за сила.

Въздействие върху инфраструктурата

Инфраструктурата също би била наранена. Ледниковите условия биха затруднили транспортните връзки, изключително в северните региони. Замръзването на водните пътища и разрушаването на инфраструктурата от ледени феномени биха довели до съществени провокации за стопанската система и всекидневието на хората.

Какво можем да създадем?Мониторинг и проучвания

Важно е да продължим да следим климатичните промени и да влагаме в научни проучвания. Изучаването на палеоклиматичните данни и потреблението на модерни климатични модели ще ни оказват помощ да разберем по-добре евентуалните опасности и да се подготвим за тях.

Адаптация и резистентност

Разработването на тактики за акомодация и повишение на устойчивостта към климатични промени е от значително значение. Това включва възстановяване на инфраструктурата, вложения в стабилно земеделие и създаване на технологии за ръководство на естествените запаси.

Международно съдействие

Климатичните промени са световен проблем, който изисква интернационално съдействие. Страните би трябвало да работят дружно, с цел да понижат излъчванията на парникови газове, да обменят научни данни и да координират напъните си за справяне с въздействията от климатичните промени.

Въпросът дали Земята може да преживее нова ледникова ера е комплициран и изисква задълбочени научни проучвания. Въпреки че световното стопляне е главен фокус на днешните климатични проучвания, не би трябвало да подценяваме опцията за краткотрайно захлаждане или други климатични аномалии, провокирани от естествени фактори, написа Meteo Balkans
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР