България пожертва 4 ядрени реактора, за да влезе в ЕС.

...
България пожертва 4 ядрени реактора, за да влезе в ЕС.
Коментари Харесай

След реакторите ще жертваме и най-ценния продукт на прехода

България пожертва 4 нуклеарни реактора, с цел да влезе в Европейски Съюз. Но те бяха завещание от социализма и бързо ги прежали. Дойде време да даде по-свидна жертва, с цел да остане в Европейски Съюз. Налага се да се раздели с най-ценния артикул на прехода - домашно създадената клептокрация.

Това са тези 2% чист екстракт мутри, които се абонираха за властта отвън всевъзможни закони и които от силоваци в спортни екипи се трасформираха в " добре облечени предприемачи " (цит. Бойко Борисов), а сетне в олигарси с неутолим вкус за държавни и европейски пари. Кандидатът за министър председател Кирил Петков, който е следил този развой повече от чужбина, се опита да го проектира върху американски екран и ни сподели, че

нещо е схванал от българската реалност, само че не всичко 

" Двата % най-талантливи в едно общество се стремят към тези условия, които им разрешават развиване ",  Вярно е - нашите мутри приспособиха България към своето развиване, за да бъдат недосегаеми. Заради тях бяха парализирани съд, прокуратура и полиция, а законодателите им осигуриха давност за закононарушенията. Към едно вярно умозаключение обаче Кирил Петков добавя деформирана непозната картина:  " Например, мутрите от началото на прехода, в случай че бяха в Калифорния, щяха да ръководят компании за милиарди и стартъпи ". Само вицове да бе слушал за мутри, щеше да знае, че като носители на надменност и простотия не биха имали никакъв късмет в която и да е среда с изключение на в българския си развъдник. В Калифорния или другаде щяха да са в пандиза.

Като млад политик, който неотдавна е избрал да бъде единствено български жител, му следва разузнаване с пердах. Ясно е, че мутрите не са никакви предприемачи, а престъпници под държавна защита. Свие ли се чадърът над тях, лъсват като голи охлюви - уязвими, само че с 24 000 зъба в устата, които свидетелстват за тяхната алчност. Затова Кирил Петков би трябвало да бъде поощрен да работи, в случай че декларираната му упоритост е същинска: " С тези от актуалните 2 %, които не са съгласни с новите правила, ще има борба. И по тази причина е нужна смяна в правосъдната система. "

Все още не се знае дали схваща пред какъв брой незабавна задача се изправя, само че в случай че стане министър председател,

самата тя ще го погне по коридорите на властта

Още на дебютното си явяване в Европейския съвет ще разбере, че европейската толерантност към България се е изчерпала. За разлика от Бойко Борисов, който се мислеше за повсеместен любим, тъй като заради неведение на непознати езици не схващаше какво си приказват за него, Кирил Петков ще се сблъска с истината за престижа на страната си в Европейски Съюз. Той към този момент знае, че в европейските ранглисти я поставят преди всичко по корупция, само че дали подозира, че тъкмо през мандата, към който се стреми, може да стане най-болезненото прекъсване на европейските фондове за нея?

Поради източване на ресурсите на страната бъдещите ръководещи към този момент мислят как да теглят догодина заеми, които съгласно служебния финансов министър Валери Белчев могат да възлязат на 12 милиарда лева (набивало доста във валутен еквивалент за всички години на прехода). Но в това време те не позволяват, че за един момент може да изгубят други 12 милиарда лева, които даже няма да са заеми, а подарък от Европейския съюз по проекта за възобновяване и развитие. Заплахата идва от рухването на последната бариера пред новия европейски механизъм, който обвързва финансирането с върховенството на закона. Той трябваше да се ползва още от 1 януари тази година според  от 16 декември 2020 година Но бе занимателен поради оспорването му в Съда на Европейски Съюз от Унгария и Полша - двете страни, визирани като възможни първи пострадали.

По тази причина Европейската комисия не изпрати официалните писмени уведомления до страните, че влиза в пълномощията си да следи за осъществяването на регламента, който има директно деяние и не предстои на ратификация. Това

разгневи Европейския парламент,

който през март до 1 юни да огласи насоки за използване на регламента. Тя още веднъж се оправда с висящото дело в Съда на Европейски Съюз и на 10 юни Екологичен потенциал излезе с, в която категорично посочи намерението си да даде на съд Еврокомисията за несъблюдение на отговорностите ѝ. Дори я заплаши, че има право да ѝ гласоподава съмнение. При засилилото се напрежение сред Европарламента и Еврокомисията пристигна заричане от Съда на Европейски Съюз, че делото, заведено от Унгария и Полша, ще се гледа по ускорена процедура, с цел да излезе решение през октомври. Магистратите в Люксембург не съблюдаваха личния си период, само че на 2 декември генералният юрист Мануел Кампос Санчес-Бордона жалбите на Унгария и Полша като неоснователни. Очаква се през първите месеци на 2022  година да излезе и формалното решение на Съда на Европейски Съюз, само че съгласно одобрената процедура надали ще се разграничава от рекомендацията на генералния юрист.

Еврокомисията, която дълги години се оправдаваше, че написа беззъби отчети за корупцията в България, тъй като няма принадлежности да санкционира за липса на господство на закона, скоро ще се снабди с

остри и дълги зъби,

които ще би трябвало да използва, колкото и да ги усеща неуместни. Тъй като Унгария и Полша са прекомерно огромна хапка, може да ги тества за начало върху по-малка жертва като България, която даже няма да има причини да възрази. Когато в една страна прокуратурата е толкоз безотчетна, че не е съумяла да регистрира в Брюксел нито една неоправдателна присъда на висше корумпирано лице, не може да има подозрение, че там върховенството на закона не работи.

Според темповете, с които работят европейските институции, може да се чака, че след зелената светлина от Съда на Европейски Съюз ще минат не повече от два месеца, преди да получим насоките от Еврокомисията за процедурите по регламента. После, ще - не ще, Брюксел би трябвало да пристъпи към деяние, тъй като самичък ще бъде изложен на съд. Всяка страна под съмнение ще има от 1 до 3 месеца да отговори. Оттам стартира същинската наказателна процедура, която може да докара до прекъсване на всички фондове от Европейски Съюз, а освен на възстановителния. Задава се година, която ще подложи България на огромно тестване. Ако новата власт не успее да изрине незабавно наследената нечистотия, ще затъне до гуша в нея.

Върховенството на закона се обвързва пред очите ни с еврото също така крепко, както левът бе привързан с еврото, за да не може да се отвърже. Към валутния ръб, който ни избави от хиперинфлацията, се прибавя брюкселски углавен ръб, който в превод на български значи: " Мутри, вън! "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР