България подготвя нови мерки, за да осигури пълноценната интеграция на

...
България подготвя нови мерки, за да осигури пълноценната интеграция на
Коментари Харесай

Близо 6000 украински бежанци у нас вече работят

България приготвя нови ограничения, с цел да обезпечи пълноценната интеграция на украински жители в обществото . Това съобщи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова на среща с посланика на Украйна Олеся Илашчук.

Тя акцентира, че украинците би трябвало да почувстват освен че са предпазени, само че и че са изцяло признати в страната ни.

Мерките ще включват действия за интеграция на пазара на труда, поддръжка за образованието на децата, образование на възрастни хора, както и благоприятни условия за обществено подкрепяне.

Предвидени са и законодателни ограничения за гарантирането на правата на непридружените деца от Украйна. От началото на годината до юни дирекции " Социално подкрепяне " в страната са работили по 24 такива случая, като по отношение на тези деца са били подхванати ограничения за протекция.
 Организация на обединените нации похвали България за поддръжката за украинските бежанци
Организация на обединените нации похвали България за поддръжката за украинските бежанци

Премиерът беседва с представителя на ВКБООН у нас

Присъствието на украински жители е благосъстояние за България, безапелационна бе Шалапатова.

По нейни думи всички структури на Министерството на труда и обществената политика подхождат с голямо почитание към техните права. Целта е да бъде обезпечен най-хубав старт в живота на украинските деца, а също ще бъдат подхванати ограничения за общественото включване на възрастните хора.

Социалният министър означи, че на 62 души от Украйна е отпусната месечна финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания.

На собствен ред заместник-министър Гинка Машова съобщи, че България е направила промени в Закона за поощряване на заетостта, позволяващи украинците с краткотрайна протекция да употребяват всички ограничения и стратегии за претовареност, на които имат право и българските жители.
 Организация на обединените нации дава $19,4 млн. за помощ и интеграция на украинци у нас
Организация на обединените нации дава $19,4 млн. за помощ и интеграция на украинци у нас

Страната ни е записала 152 000 украинци под краткотрайна протекция

По данни на Агенцията по заетостта в интервала 1.03.2022 година - 31.10.2023 година близо 6000 украинци са намерили работа с поддръжката на бюрата по труда. От тях над 3500 са почнали да се трудят по план " Солидарност ".

Украинският дипломат благодари за подхванатите ограничения за акомодацията и интеграцията на украинските бежанци у нас.

На срещата беше разисквана и опцията за бъдещи взаимни начинания за обезпечаване на по-добра грижа и пълноценно включване в обществото на възрастните хора и децата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР