България плащаше на Газпром около 18 лева на мегаватчас газ

...
България плащаше на Газпром около 18 лева на мегаватчас газ
Коментари Харесай

Ето колко би ни струвал руският газ в момента

България плащаше на " Газпром " към 18 лв. на мегаватчас газ преди по-малко от две години - а в този момент цената би била над 320 лв. и наклонността е мощно нагоре. Това написа в собствен пост във " Facebook " профила си икономистът Георги Ангелов. Сметките сочат, че нарастването възлиза на 1677,78 %.

Миналата година " Газпром " ограничи доставките на газ по газопровода Ямал (през Полша), а тази година напълно ги спря, напомня Ангелов.

" Целта беше да се сътвори напрежение на пазара на природен газ в Европа и да се вдигне цената - и тъкмо това се случи. Забележете, че всичко стартира надалеч преди войната в Украйна. Доставките на съветски газ за Европа започнаха да понижават още предишното лято, а настрана " Газпром " не запълни и своите газохранилища в Европа - с което в допълнение стресира пазара и цените изхвърчаха до небесата. Още преди войната.
 Българският бизнес приканва за възобновяване доставките на газ от
Българският бизнес приканва за възобновяване доставките на газ от " Газпром "

Втечненият газ ще бъде много по-скъп от съветския, считат работодателите

По-късно " Газпром " понижи доставките на природен газ през Украйна - още веднъж, понижението стартира доста преди войната. После, при започване на войната доставките се увеличаваха и намаляваха на приливи и отливи, само че в този момент към този момент стабилно са на относително ниско равнище.

През цялото това време Германия не се притесняваше за доставките си на съветски газ и не взимаше никакви ограничения за различни доставки и инфраструктура. Германия не се притесняваше, тъй като си има пряк газопровод от Русия (Северен поток 1), който заобикаля Украйна и не би трябвало да има проблеми. Също по този начин, някои немски газови компании си откриха сметки в рубли и смятаха, че всичко е тъкмо и несъмнено. Да, но не. В началото на юни " Газпром " снижи доставките по Северен поток 1. Отново метод да се сътвори стрес на пазара и да се раздуват изкуствено цените. И в действителност, цените скочиха до небесата, надхвърляйки предходните върхове. "

Но даже и с 60% съкратени доставки по Северен поток, пазарът още веднъж взе да се успокоява, тъй като газохранилищата се пълнят бързо и даже Германия може да се оправи през зимата - в случай че успее да построи един терминал за полутечен газ, написа още той.
 Колко е безценен в действителност съветският газ?
Колко е безценен в действителност съветският газ?

Оказва се, че към цената на синьото гориво има много легенди

" И по този начин, тези дни " Газпром " още веднъж се намеси и оряза доставките по Северен поток с 80%, вдигайки още веднъж цените до нови върхове (това следващо смъкване на доставките още не е отразено на графиката). Това се случи макар че Германия обезпечи връщане на ремонтирана турбина от Канада за " Газпром ".

Между другото, тези дни Латвия разгласи, че краткотрайно през лятото ще купува съветски газ - само че, изненада, на идващия ден " Газпром " им врътна кранчето и приключи доставките. "

И по този начин, в цялостно нарушаване на дълготрайните си контракти " Газпром " фрапантно понижава доставките на газ когато му хрумне, или даже ги стопира - с мотив и без мотив, акцентира Ангелов.

" Това значи, че " Газпром " към този момент нито е сигурен снабдител, още по-малко пък на ниска цена. "

По-важният въпрос е какво да се прави зимата?

Сега през лятото все може да се откри газ месец за месец, тъй като потреблението е ниско на всички места. Но за зимата не стоят по този начин нещата - за зимата е нужна сигурност на доставките.

" Да се разчита на нерешителен снабдител като " Газпром " за зимата би било доста рисково. Ако внезапно спрят доставките тъкмо в средата на зимата ще е огромен потрес - някои фабрики безусловно ще би трябвало да спрат, а и отоплението ще е под риск. "

Според Ангелов е най-добре да се обезпечат сигурни доставки на газ за зимата.

" Вече имаме обезпечен азерски газ, който покрива една трета от нужните количества. Можем да подпишем спомагателен контракт за още 1 милиард куб.м. азерски газ, а остатъкът да се покрие от полутечен газ. Така че съотношението за зимата би било към 70% азерски и 30% полутечен газ. "

Но тук има още две значими условия.

" Първо, с цел да получим по-големи количества азерски газ и цената му да падне по дълготрайния контракт, би трябвало газовата връзка с Гърция да получи акт 16 и да влезе в употреба преди есента. Второ, газохранилището в Чирен би трябвало да се изпълни оптимално преди зимата ", изяснява още Ангелов.
 Турция стартира полагането на тръби за транспорт на природния газ, открит в Черно море
Започна полагането на тръби за транспорт на природния газ, открит в Черно море, вижте къде

Кладенците ще създават и изпомпват 10 милиона кубически метра природен газ дневно

Според думите му сега Чирен е цялостен на към 48% като в последните три седмици темпът на пълнене е към 3.5% седмично. С тези темпове доникъде на октомври ще достигнем към 85% запълненост на Чирен.

" Това е по-добре от предходната година (75%), само че рисковете тази година са по-високи, тъй че би трябвало да се стремим към оптимално запълване на Чирен, сигурно над 95% ", безапелационен е икономистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР